Ny serie i S:t Eriks-Cupen – mixade lag för 11-åringar

Till säsongen 2021 kommer vi att genomföra ett försök med mixserie för spelare födda 2010. Det har tidigare funnits lag som har spelat med både tjejer och killar tillsammans på planen, men nu blir det första gången som en hel serie kommer att spela med mixade lag i S:t Eriks-Cupen.

StFF och Ellevios 50/50-fond bidrog 2019 med medel till Hammarby IF:s projekt med mixade matcher som genomfördes som sammandrag under vår- och höstsäsongen. Det var fem lag som deltog med spelare födda 2006. Men Hammarby hade redan tidigare startat sitt mixade lag. 2017 spelade laget i S:t Eriks-Cupens pojkserie med positiva reaktioner från inte bara det egna lagets spelare, ledare och föräldrar utan även motståndarlagen gillade initiativet.

– Det var oerhört lyckat och de matcher som kanske mest sprudlade av glädje den säsongen och som det blev en snackis om i föreningen, berättar projektledaren Lisa Knapp.

Även Enebybergs IF har gjort ett för med mixade lag. I oktober 2019 arrangerade föreningen en mixturnering med över 170 spelare.

Jag är övertygad om att man lägger en grund på längre sikt om pojkar och flickor får spela med varandra. Det man gör i föreningen har stor påverkan och vi vuxna måste hjälpa barnen att bryta en del gamla förlegade traditioner. Det som förenar dom är trots allt kärleken till fotbollen, så det är ju så vi bör betrakta dom – som fotbollsspelare oavsett kön, säger initiativtagaren Stina Bexelius.

Syftet med att starta en serie med mixade lag är att ge barnen möjlighet till insikt att det en bra bit upp i åldrarna inte är någon större skillnad på vad flickor och pojkar kan uträtta på en fotbollsplan men framför allt att man kan ha väldigt roligt tillsammans. Flickor och pojkar kan även lära och utveckla varandra. Det ger också lagen ett verktyg och en plattform att arbeta med värdegrundsarbeten inom olika områden.

De tävlingsbestämmelser som finns utöver en vanlig 7 mot 7 match är:

  • Målvakten får vara en flicka eller pojke
  • Utespelarna på planen ska alltid vara tre av vardera kön (3 flickor + 3 pojkar)
  • Hur laget fördelar kön på avbytare är fritt. (Du kan t.ex. ha tre tjejer och två killar som avbytare)

Vi tror och hoppas att mixserien ska ge ett bättre och härligare klimat runt fotbollsplanen som också utvecklar spelaren på ett bra sätt både på och utanför planen. Banden mellan flickor och pojkar inom klubben stärks. På lång sikt är målet att vi genom mixserien får fler, både pojkar och flickor, att vilja fortsätta med fotbollen längre upp i tonåren då detta integrerar det sociala livet med fotbollen och berikar det ytterligare.

På tisdag den 1 december öppnar anmälan till S:t Eriks-Cupen 2021!