Emil Grändås är ny spelarutbildare

Den 1 april hälsar vi Emil Grändås välkommen som ny spelarutbildare på pojksidan. Emil har funnits med i StFF:s distriktslagsverksamhet i flera år och på olika sätt varit involverad i de flesta av de senaste pojkkullarna. En skicklig, entusiastisk och hårt arbetande lagspelare som vill bidra till att StFF erbjuder en miljö där man skapar möjligheter för alla spelare.

35-åriga Emil Grändås startade sin fotbollsresa som femåring i Motala AIF, men när han som 18-åring huserade i A-laget, var olyckan framme.

- Jag drog av mitt korsband på försäsongen och fick rehaba mig tillbaka, men tyvärr drog jag det andra korsbandet strax därefter. Efter ett par mindre lyckade operationer blev min fotbollskarriär inte så lång som någon med mitt intresse borde ha fått.

Det blev istället en flytt till Stockholm för att läsa till idrottslärare på GIH, det yrket Emil har praktiserat de senaste tio åren. På GIH läste han också fotboll med didaktisk inriktning och tog en UEFA advance diplomering. Med andra ord har Emil en gedigen pedagogisk utbildning i ryggsäcken.

Eftersom spelarkarriären olyckligtvis avslutades i förtid, siktade Emil in sig på tränarrollen.

- Jag hoppade in som tränare för ett ungdomslag i FC Djursholm, ett lag som jag följde under sex års tid genom junioråren upp till seniorverksamheten. Efter det har jag varit verksam i Enebyberg IF och senast i Vallentuna BK, som tränare för herrlaget och ansvarig för individuell träning.

Emil har förutom ovan uppdrag även verkat i StFF:s distriktslagsverksamhet. Hans första distriktslag som distriktsförbundskapten var för pojkar födda 2002. Efter det har han även ansvarat för P03 och P05.

- Tanken var att jag nu även skulle delta i P06 och starta upp P07 som DFK, men jag kommer istället få möjligheten att följa de kullarna som spelarutbildare.

Vad tar du med dig för erfarenheter som DFK i din nya roll som SU?
- Mycket! Dels har jag en bra förståelse för vilken typ av stöd man behöver som DFK för att kunna göra ett bra jobb och för att ha möjlighet att fokusera på rätt saker, det vill säga att utbilda och utveckla spelare.

- Genom att jag har följt många spelare genom distriktslagen upp i landslagsspel har jag också fått en bra förståelse för vad som krävs för de olika nivåerna man möter i distriktslag, riksläger och landslagsläger, men också hur man kan hitta möjligheter för spelare genom att testa nya positioner och konkurrera med sina styrkor på ett så bra sätt som möjligt. Något jag hoppas kan bidra till att fler spelare får möjlighet att representera landslag och ta sig till olika landslagsläger.

- Sedan tror jag att det underlättar ingången i rollen som SU att jag redan har en klar bild av arbetsordning kring samlingar med mera samt att jag redan har en del etablerade kontakter kring verksamheten.

Varför brinner du för att arbeta med fotbollsungdomar?
- Jag önskar se unga fotbollsspelare ta nästa steg, hitta sin nästa nivå. Jag vill se till att vår verksamhet erbjuder en miljö där vi skapar möjligheter för spelarna att hela tiden se sitt nästa steg och vara med att bidra till att de når dit.

Hur beskriver du dig som person?
- En positiv person som sprider glädje och energi runt omkring mig. Kommunikation åt alla håll är viktigt för mig och jag tror det är en nyckel för att all verksamhet ska fungera.

- Inte helt överraskande är mitt fotbollsintresse oerhört stort, men jag tror det som kan skilja mitt intresse från andras, är att jag är intresserad av så många nivåer. Jag följer exempelvis Premier League och Champions League, men kan också välja att missa en PL-match för att titta live på en match i P17 division 4.

- Så klart är även min familj, min fru och två döttrar, en viktig del i mitt liv. Än så länge har jag övertalat min äldsta dotter att ge fotbollen en chans och jag hoppas att det ska fortsätta med mindre motstånd i framtiden.

Vad kan du tillföra pojkverksamheten i distriktet?
- Verksamheten har förändrats en hel del på kort tid med bland annat ett riksläger i stället för ett traditionellt utvecklingsläger, dessutom flera lag i spel tidigt och fokus på regionala landslagsläger.

- Jag hoppas på att bättre kunna skräddarsy vår verksamhet för att möta behoven som finns under de olika faserna i distriktslagsverksamheten. På så sätt se till att fler spelare får testa på spel på så höga nivåer som möjligt. Jag hoppas också att jag ska bidra till att många klubbar i distriktet känner att de blir sedda genom att bygga goda relationer och ytterligare förbättra kommunikationen mellan distriktslagsverksamheten och Stockholms föreningar.

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?
- Jag ser fram mot att ha fotboll runt omkring mig och jobba med kunniga människor. Men framför allt ser jag fram emot att se unga fotbollsspelare utvecklas och få vara en del av Stockholms och Sveriges fotbollsutveckling.

StFF:s sportchef Kenneth Öberg är mer än nöjd med nyförvärvet.

- Det känns väldigt rätt och det var inte svårt att välja Emil till denna tjänst, han är perfekt för rollen. Förutom hans erfarenhet från vår distriktslagsverksamhet där han senast coachade P03 till final i distriktslagsturneringen, har han medverkat vid SvFF:s regionala landslagsläger och var i somras instruktör på Rikslägret.

- Emil är en entusiastisk, hårt arbetande lagspelare, bred i sin kunskap och har samarbetat med olika kullar och ledare, både spelarutbildare och distriktslagsförbundskaptener. Trots sin bakgrund i Motala, har han ett stort nätverk inom Stockholmsfotbollen. Emil sätter stort värde på kommunikation, han är social och omtyckt av dem han samarbetar med.

Emil startar sin tillsvidareanställning den 1 april, men kommer att medverka i verksamheten i viss mån redan från idag.

StFF:s nuvarande spelarutbildare Håkan Pontén Andersson avslutar sin tjänst den 8 mars. Vi tackar Håkan för hans engagemang och önskar honom lycka till i det han företar sig.