Succé för fortbildning för flicklagstränare!

Ett nytt inslag som StFF har initierat är fortbildning för flicklagstränare. Hela 278 tränare från 73 föreningar har deltagit i de två utbildningskvällar för målgruppen tränare för flickor 10-12 år som nyligen arrangerades! Ett koncept som har kommit för att stanna.

Det är StFF:s utvecklingsansvariga för flick- och damfotboll, Annelie Norén, samt Sara Olsson, spelarutbildare på flicksidan – som har initierat fortbildningarna.

Annelie NorénVarför en fortbildning för flicktränare?
- Vi tycker det är viktigt och roligt att prata flickfotboll och det görs alldeles för lite. Vi som förbund behöver ta en mer aktiv roll i detta, tycker Annelie.

Varför för målgruppen tränare för flickor 10-12 år?
- Vi funderade lite på vid vilken ålder vi skulle testa och kom fram till att vid 10 års ålder har spelarna hållit på lite och troligtvis fått upp ögonen för fotboll och lättare att fånga. Även tränarna är lite mer varma i kläderna, säger Sara.

Fortbildningens innehållspunkter var:

  • Skapa naturliga förebilder
  • Gör vi skillnad i hur vi tränar killar och tjejer? Behöver det vara det?
  • Extra fokus i träningsinnehåll anpassat för åldern
  • Stärka självförtroendet som individ och grupp

Annelie och Sara förklarar tydligare vad som menas med respektive punkt.

- Det här var en utbildning som baserades väldigt mycket på våra egna erfarenheter och betraktelser och vi vill försöka ge lite inspiration samt konkreta tips utifrån det vi själva sett och vill få fram. Vi pratade mycket om självförtroende och självkänsla hos spelarna, tips på övningar man kan göra för att öka dessa, men också att få tjejerna att prata mer.

- Vi tycker det är viktigt att få in fotbollsintresset hos unga tjejer tidigare och utan att lägga än mer tid, istället optimera de förutsättningar man har och göra det bästa av det. Att vi jobbar med de verktyg vi faktiskt får via utbildningar av olika slag och får in det i vår verksamhet tidigt så det gemensamma fotbollsspråket blir samma överallt. Vikten av att vara många ledare/vuxna kring träningsgrupperna är något vi också tänker att man kan jobba med.

- Vikten av att skapa naturliga förebilder för sitt lag kan vara så enkelt som att se till sin egen förening – hade någon i A-laget kunnat komma ner och hålla i en gästträning, eller kan vi gå på någon damlagsmatch tillsammans när det är möjligt?

- Öka gruppens delaktighet genom att låta spelarna komma fram till sina egna riktlinjer – vilka vill vi vara som lag och vilka uppgifter bör vi då ha under träning och match?

- Få gruppen att kommunicera mer på planen genom att lägga in det i fotbollsövningens anvisning - vad spelarna ska snacka om? Och när?

- Få spelarna att berömma varandra mer och öva på att tänka positivt om sig själva – för att våga mer och öka sitt självförtroende.

Det hela genomfördes digitalt, hur gick det?
- Det positiva med digitalt är ju att vi kan nå många fler intresserade, utmaningen blir just att få det levande då vi inte har några kameror på hos deltagarna. Det är en fördel att vara två som föreläser då vi iallafall kan få det lite mer organiskt tillsammans, menar Annelie.

- Så från vårt perspektiv tycker vi ändå att det gick riktigt bra digitalt. Tanken är att vi ska koppla på en praktisk del på planen som vi hoppas kunna genomföra senare i vår, säger Annelie.

Hur många var ni och hur var spridningen bland föreningarna?
- Totalt var det 278 anmälda från 73 föreningar, sedan föll det säkert bort några av dessa men en fantastisk spridning och det känns som vi ändå nådde många, konstaterar Annelie nöjt.

Sara OlssonHur var responsen från deltagarna?
- Otroligt engagemang och många frågor samt funderingar vilket är jättekul! Och de vi har haft kontakt med har varit väldigt positiva till fortbildningen, berättar Sara.

Ska ni arrangera fler liknande fortbildningar?
- Ja, vi kommer troligtvis göra ett "uppsamlingsheat" till innan seriestart med samma upplägg. Sedan planerar vi utbildning/fortbildning runt knäkontroll, alliansfortbildning och lite annat smått och gott specifikt kopplat till flickfotboll. Det finns många ämnen att diskutera kring och vi behöver utveckla vår digitala plattform för att få till enklare delar. Det arbetet ser vi verkligen fram emot, säger Sara.

Både Annelie och Sara poängterar att tack vare alla engagerade deltagare, blev fortbildningen så bra som den blev.

- Det är så roligt att arrangera sådana här kvällar och det ger en själv också inspiration att fortsätta utveckla olika sätt att arbeta på. Vi vill rikta ett stort tack till de tränare som varit med! En sista reflektion är att vi fortfarande har saker vi behöver jobba vidare med gällande flickfotbollen, men att det finns otroligt mycket vilja och engagemang i distriktet så känslan är oerhört positiv efter dessa kvällar!