Essinge IK – Hundraåringen från Stockholms närmsta öar

Idag är det dags för ett "Laget bakom namnet" special. Essinge IK fyller 100 år den 8 juni och det vill vi inte ska gå obemärkt förbi. Läs om föreningens mångfasetterade historia med ett otal grenar på programmet och en rad karismatiska ledare.

När bildades laget?

Essinge IK bildades den 8 juni 1919.

Varför bildades laget?

De fem pojkar som på pingstdagen 1919 träffades hade först och främst tänkt att bilda ett fotbollslag. Essinge IK var ett kvarterslag med de två Essingeöarna som upptagningsområde. På 40- och 50-talet hade föreningen ett tiotal olika grenar igång. Främst var föreningen verksam inom lagidrotterna fotboll, bandy, handboll och ishockey men även friidrott, cykel, bordtennis och simning fanns på programmet.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Namnet tillkom genom att föreningen har sin verksamhet på Essingeöarna. Klubbmärkets tillkomst är okänd.

Geografisk hemmaort?

Lilla och Stora Essingen, med hemmaplan på Essinge IP som ligger på den större ön.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Essinge IK ska vara det självklara valet för den som bor på Essingeöarna och som vill spela fotboll. Vi ska erbjuda en verksamhet där människor kan utvecklas, både som personer och som fotbollsspelare. Vi respekterar varandra, vi samspelar och tillsammans skapar vi värde långt utanför fotbollsplanen. Vi är Essingens främsta mötesplats för unga och gamla.


Har laget eller har laget haft några kända profiler?

En av klubbens främsta idrottsman genom tiderna är Benny Söderling som var Stor Grabb i bandy och allsvensk spelare även i fotboll och ishockey.

Klubben har genom åren haft många starka karismatiska ledare såsom Rolf "Skepparn" Lavin, Åke "Spejarn" Johansson, Carl-Gustav "Gustis" Jansson, Lasse Strid, Björn "Broan" Brolund, Anders "Nanne" Herré, Bosse Sjögren, samt bröderna Hans "Snobben" och Leffe Tapper. Sören "Snuffe" Åkeby startade sin framgångsrika tränarkarriär i Essinge IK.

Lagets största framgång?

Ungdomsverksamheten stagnerade succesivt för att i början av nittiotalet nästan vara helt nedlagd. I slutet av nittiotalet bestämde sig klubben för att gå samman med den framgångsrika ungdomsföreningen Inter Orhoy från Kista som å andra sidan saknade seniorverksamhet. Samarbetet var initialt mycket framgångsrikt och ett djärvt sätt att integrera en ungdomsklubb från områdena Kista och Tensta med en gammal klubb i innerstaden. År 2000 blev Essinge IK Svenska Mästare för Pojkar 16 år efter finalseger med 2-0 mot Västra Frölunda. I laget ingick bland andra Henok Goitom.

Mellan åren 1994-2001 avancerade A-laget i Essinge IK från division 6 till division 2. Eftersom Essinge IP under denna tid hade grusyta så spelades matcherna på Kristinebergs IP naturgräsplan. Ekonomin var under slutet av denna period mycket ansträngd. År 2002 beslutade Essinge IK därför att slå sig samman med Vasalunds IF från Solna. Samtidigt startade Essinge IK FF upp sin verksamhet. Samarbetet med Vasalunds IF fungerade bra de 3-4 första åren men avslutades 2007. Den nybildade klubben återtog sedermera namnet Essinge IK.

Mest minnesvärda match eller händelse?

På senare år är det Essinges IK:s pojkar 17-lag som 2012 gick till final i S:t Eriks-Cupen, men föll i finalen mot Skogås-Trångsunds FF med 5-2.

Finns det något mer att berätta om laget?

Mer information om klubbens långa historia kan man hitta hos Stockholms Stadsarkiv.

Vi tackar Essinge IK:s ordförande Mats Zackrisson för svaren! Vi passar även på att säga grattis på 100-årsdagen och önskar föreningens lag lycka till under säsongen samt missa inte firandet på Essinge IP på lördag kl. 11.30-18.

Följ lagets representationslag under säsongen: Dam 3 A och H 5 M

Här hittar du övriga lag som har presenterats!