Reymersholms IK - en pigg 120-åring

Denna fredag är det dags för "Laget bakom namnet"-special. Reymersholms IK är en av våra äldsta klubbar och fyller 120 år den 1 september. Även fast åldern är hög är föreningen ung och pigg. Födelsedagsbarnet som har ett av Stockholms sex lag som har spelat i herrallsvenskan har över 50 lag i seriespel och sprudlar av energi.

När bildades laget?

Reymersholms IK bildades 1899-09-01

Varför bildades laget?

För att idrott började bli populärt. Totalt bildades runt 100 föreningar under 1800-talet.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Från början hette klubben Jakobsberg IF efter Jakobsbergs malmgård på Södermalm men relativt snart byttes namnet till Reymersholms IK. Föreningen bildades på Dybecks Café på Långholmsgatan

Geografisk hemmaort?

Västra Södermalm, Zinkensdamms IP byggdes till Reymersholms IK 1939 när planen på Långholmen försvann när Västerbron byggdes.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Så många som möjligt så länge som möjligt.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Hilding "Moggli" Gustafsson spelade i högsta serien för Reymers i fotboll, ishockey och bandy. Har var även landslagsman i alla tre sporterna, vilket bara 7st personer har klarat av.

Nazanin Vaseghpannah, landslagsspelare både i fotboll och futsal.

Lagets största framgång?

Avancemanget till Allsvenskan 1941.
I Stockholms FF:s jubileumsbok skriven av Leif Ekstig och Claes-G Bengtsson står att läsa: Våren 1941 sattes publikrekord på "Zinken" när Reymersholms IK kvalade mot IFK Eskilstuna och publiksiffran uppgavs vara 11 543 åskådare, men enligt polisens uppskattning var det uppåt 17 000 som såg matchen. Folk stod på gatorna och många hängde i träden runt arenan när "Reymers" vann med 3-0 och gick upp i allsvenskan.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Reymers blev deporterade från Zinkensdamms IP till Råsunda. Så när första vårmatchen spelades anordnade Reymers vårmarschen till Råsunda med 6 000 deltagare. Reymers var således före både Hammarby och AIK att anordna marscher till hemmapremiären.

Finns det något mer att berätta om laget?

Reymers hade kvalificerat sig för semifinal i Svenska Cupen i början av femtitalet och samtidigt hade de blivit inbjudna av Excelsior Rotterdam som då var den stora klubben i Rotterdam för en vänskapsmatch. Reymers A-lag åkte till Rotterdam och spelade inför 30 000 åskådare samtidigt som B-laget förlorade semifinalen i Svenska Cupen.

Det finns naturligtvis mycket mer som har hänt i Reymersholms långa historia, på söndag den 1 september kl. 9-16 firar klubben sina 120 år på Tanto BP och då finns möjligheten att ta del av en hel del häftiga saker som har hänt i föreningen. Det går även att köpa ett signerat ex. av boken "Reymersholms IK - 120 år på västra Södermalm" som är skriven av Mats Fager och Tord Eriksson.

Vi tackar Reymersholms IK:s Johan Carlsson för svaren! Vi passar även på att gratulera den 120-åriga föreningen.

Följ föreningens representationslag under höstsäsongen: Damer 4 A och H 4 M

Här hittar du övriga lag som har presenterats!