Vallentuna BK – hundraåringen som står upp för mänskliga rättigheter

Idag fyller Vallentuna BK 100 år! Det firar vi med att presentera föreningen under rubriken "Laget bakom namnet special". Läs om klubben där den mytomspunne Roffe Zetterlund varit tränare, när herrlaget var i Burma på träningsläger och mycket annat.

När bildades föreningen?

Föreningen bildades 1:a december 1919 och deltog första gången i seriespel 1920.

Lagbild Vallentuna BK anno 1920.

Varför bildades föreningen? Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Den första grundstenen till Vallentuna Bollklubb, blev lagd julaftonen 1918. Av Täbygrabben Harry Adler och hans fästmö Maria Jansson som hade fyra bröder och i julklapp förärades de en fotboll. Denna boll skulle bli historisk.

Eftersom den huvudsakliga verksamheten var bollsport eller fotboll ansågs det självklart att klubbnamnet skulle vara Vallentuna Bollklubb. Startavgift på 2 kronor spenderades och medlemsavgift 1 kr per månad, sålunda en abnormt hög summa 1919, vilken snart måste sänkas. 1920 kom med tidig vår och träningen pågick hela söndagarna.

Vallentuna skaffade klubbdräkt, blå tröja och blå byxor och alla hade nu fotbollsskor. Det var ett enhetligt lag. Det blev match mot Täby men åter stryk. Redan 1921 fastställdes det klubbmärke vi fortfarande har, då med blå botten. 2019 har samtliga lag spelat med blått matchställ med det blåa klubbmärket för att uppmärksamma detta.

Lagbild med den blåa ursprungsfärgen.

Läs mer om Vallentuna BK:s historia

Vilket mål har föreningen med verksamheten?

På seniornivå vill vi spela i minst div. 3 och har en målsättning om att minst 50% av seniorspelarna ska bestå av egna produkter.

VBK:s nuvarande klubbmärke.På barn/ ungdomssidan vill Vallentuna BK Fotboll att så många som möjligt ska kunna spela fotboll så länge som möjligt i Vallentuna kommun. Det är därför av yttersta vikt att vi som förening verkar för ALLA idrottande ungdomar i kommunen. Vi gör detta genom att hålla en god relation till andra lag, föreningar och idrotter i Vallentuna.

VBK samarbetar med kommun, grundskolor och Vallentuna Gymnasium för mer idrott och en meningsfull fritid för Vallentunas barn och ungdomar.

Vi arbetar med bredd och spets och vill att det ska finnas en plats för alla oavsett ambition eller utvecklingsfas.

Tillsammans med våra medlemmar, näringslivet, föreningar, kommun och övriga kommuninvånare i Vallentuna vill vi fortsätta utveckla synergier och skapa goda förutsättningar för idrott- och föreningsliv generellt och VBK fotboll i synnerhet. Som förening kommer vi fortsätta utveckla vår verksamhet sportsligt samtidigt som vi vill bygga en tydlig värdegrund runt densamma.

VALLENTUNA BK SKA STÅ UPP FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

"En spelare gör inget lag, utan alla tillsammans. Därför är det viktigt att alla får vara med i gruppen och alla ska behandlas med respekt. Det känns därför naturligt för oss att bära den regnbågsfärgade kaptensbindeln på våra matcher. Denna armbindel är en symbol för mänskliga rättigheter och allas lika värde. För oss i Vallentuna BK är detta inte en fråga om att ta politisk ställning, att stå upp för alla människors lika värde är nämligen en självklarhet." Med anledning av detta kommer klubbens representationslag bära denna bindel under sina matcher säsongen 2019. Betydelsen och budskapet med att bära denna bindel är väl förankrade i dessa lag.

Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?

Laget har bland andra tränats av Rolf Zetterlund och den allsvenske skyttekungen Christer Mattiasson samt fostrat till exempel Amo Jawo med allsvensk förflutet i Gefle, Elfsborg och Djurgården.

Kolla in alla andra spelare som medverkat i VBK 1909-2009

Föreningens största framgång?

Cupåret 1982 - Match nummer 11 på Stryktipset kunde bara sluta på ett sätt enligt expertisen. 1 900 åskådare och publikrekord där alla bänkat sig för att se årets idrottshöjdpunkt i Vallentuna. Ingen av dessa åskådare skulle heller bli besvikna, VBK höll i stort sätt jämna steg med Halmstad BK och var inte alls långt borta att göra mål. Halmstad vann till slut matchen med uddamålet. Planens absoluta gigant var Lasse Wessberg som Halmstad ville köpa på stående fot.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Höjdaren är tveklöst Burmaresan 1980. Genom folk inom Röda Korset, däribland VBK:s dåvarande ordförande Janne Birgersson, erbjöds VBK att spela fotboll där i två veckor. Landet stängdes 1948, så vi var i princip de första vita som burmeserna sett på 30 år. De var som galna och röda mattor rullades ut både här och där. Vi spelade fem matcher, en mot deras landslag inför 47 000 åskådare i Rangoon vilket var det årets näst högsta publiksiffra för ett svenskt lag. Målvakten Anders "Nisse" Nilsson var publikfavorit. Med sina två meter var han längre än deras militärhövdingar trots att de stod på piedestaler och vi grejade 0–0 i "landskampen".

Finns det något mer att berätta om föreningen?

Föreningen satsar stort på att utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet för att bli ett naturligt val för fotbollsspelare i norrort.

Stockholms FF tackar ordförande Mattias Belin för svaren och gratulerar hundraåringen på bemärkelsedagen!