FC of Hässelby – laget där vänskapsband knyts

I väntan på att seriespelet för seniorlagen ska starta sätter vi igång artikelserien "Laget bakom namnet". Först ut den här säsongen är 10-års jubilerande FC of Hässelby. När laget tog sitt namn planerade man för spel i de internationella cuperna, eller? Läs mer om laget från västra Stockholm där vänskapen är det viktigaste i verksamheten.

När bildades laget?

Föreningen bildades 2010 av mig (Owe Almstedt) och Björn Kraemer. Vi valde att bara starta ett A-lag då det var det intresset som fanns. Planen att år 2 starta ett reservlag fanns och framåt starta ungdomslag fanns men de planerna lades ner ganska snabbt då jobbet med "bara" ett A-lag var för mycket.

Varför bildades laget och hur bildades laget?

Laget och föreningen bildades då jag och Björn spelade i Stockholm BK i division 7. Det fattades spelare till det laget, så vi kontaktade de spelare vi spelat med i junioråren och då visades det sig att det fanns ett otroligt intresse av att spela fotboll igen i vuxen ålder. Eftersom Stockholm BK, då, enbart sökte några spelare så tänkte vi att vi chansar. Vi testar att starta en egen förening.

Vi pratade med våra gamla kontakter och de var med, de var intresserade.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Föreningen heter FC of Hässelby. Vi skojade friskt när vi döpte laget. Vi som grundade laget och de spelare vi hade i originaltruppen när vi startade, härstammade alla från Hässelby med omnejd. Varför vi döpte oss till FC of är för att vi skämtade om att den dagen vi kommer till internationella cuper och tävlingar så skulle ingen uttala vårt namn fel. Men det var som sagt med största ödmjukhet.

Klubbmärket skapades av Gustav Hjelm som var en ur originaltruppen och riktigt duktig på grafisk design. Han är hjärnan bakom klubbmärket som nu är tatuerad på min underarm.

Vilket mål har laget med verksamheten?

När laget startades var det initiala målet att vinna matcher och ha roligt medans. Har man roligt och vinner matcher avancerar man uppåt i seriesystemet. Det var inte målet, men ett realistiskt resultat. Vi även alltid haft i stadgarna att kemin i truppen är viktigare än resultaten på planen. MEN med det sagt har vår historia visat att med en väl fungerande trupp har vi vunnit fler matcher. Det långsiktiga målet har alltid varit att engagera människor och sprida glädje, med det kommer framgångarna i våra divisioner.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Nej, tyvärr har vi inte haft några kända profiler.

Lagets största framgång?

Lagets största framgång resultatmässigt var när vi avancerade till division 6. Men om man ser föreningsmässigt skulle jag nog säga att föreningens största bedrift och framgång är dom vänskapsband som skapats genom föreningen genom alla år. I vissa fall har det även varit när personer instinktivt ogillade varandra för att sen ändra uppfattning om varandra och flera år senare fortfarande umgås efter sejouren i föreningen. Det skulle jag som ordförande säga är vår största framgång.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Den mest minnesvärda matchen är när vi spelade en match i Stockholm Cup, tror det var 2012 eller 2013 mot IFK Tumba FK som då vunnit division 4. De var ganska dominanta i sin serie och vi hade slutat trea eller fyra i vår division 7-serie. Vi önskade att flytta matchen då vi hade en planerad avslutning den helgen matchen lottats till och efter ett tag gick dom med på det.

Både Tumba och vi kom med ordinarie lag. Vi satte våra handikappstraffar innan matchstart, men lyckas även vinna matchen på 90 minuter med 4-3 (7-3 totalt). Det är en match det fortfarande pratas om inom föreningen och den kommer sitta i länge då vår ordförande, jag, tvingades in mellan stolparna då vår målvakt inte var tillgänglig.

Även en match som det talas om är en match i Stockholm Cup mot Andrea Doria som slutade helt åt andra hållet. Vi satte våra 3 straffar men slutresultatet skrevs till 9-3 efter en överkörning av ett Andrea Doria som hade spelare som precis slutat spela i Allsvenskan.

Finns det något mer att berätta om laget?

Jag och min kollega Björn har fått höra ända sen starten att en sån liten förening som våran aldrig överlever längre än två år. Det är år 2 och 3 som är kämpiga. Det kan jag hålla med om men väljer man som ansvarig i en förening att se det positiva i en förening och vara realistisk kommer man nå framgångar, oavsett vad man siktar på. Jag slog vad med en person om att vi lever i 5 år tatuerar jag in klubbloggan. Är nu stolt innehavare av en tatuering som jag absolut inte ångrar nu när vi fyller 10 år i år. Att få vara med och se dessa vänskapsband knytas i med och motgång är värt allt. Kan inte hålla mig ifrån omklädningsrummet och det snacket som är där inne. Det är, för mig, vad fotboll handlar om.. oavsett division.

Vi tackar FC of Hässelbys ordförande Owe Almstedt för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen startar.

Följ laget under säsongen: H 7 C

Här hittar du övriga lag som har presenterats!