Ursvik IK – 90-åringen med distriktets nyaste klubbhus

Idag fyller Ursvik IK 90 år! Det firar vi genom att publicera en "Laget bakom namnet"-special. Läs om föreningen som från början inte hanterade några bollar utan höll på med bland annat "allmän idrott". Lagom till 90-årsfirandet har föreningen precis invigt sitt nya klubbhus.

När bildades föreningen?

Allt började den 17/4 –30 på Kafé K (Oljemarks) men föreningen blev officiellt Ursvik IK den 27:e april 1930

Varför bildades föreningen?

Grundplåten var en femma, som ett gäng grabbr fått efter att ha hjälpt en trafikant ur diket på hemvägen från Råsta café.

Hur bildades föreningen?

Man startade med fotboll men snart blev det mest skidor, allmän idrott (friidrott) och orientering. Läser man UIK:s historia så konstaterar man att UIK inte var någon bollsportsklubb under de första 15 åren. Det där med bollar och puckar kom först in på allvar under slutet på 40-talet och i början på 50-talet och så har det förblivit sen dess. Klubben dominerades av grabbar.

Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Namnet kom från att grundarna bodde och verkade i området Ursvik. Klubbmärket och färgerna var blå/vit från början, men nån gång på 60-talet så bytte man klubbfärgerna till gul/svart

Klubblokalen var i ett växthus i hörnan de Lavalvägen-Ursviksvägen. (Möten hölls också på Stjärnes café medan byns flickor "strök omkring" utanför.) Medlemsavgiften var 1,50:-/år

Geografisk hemmaort?

Ursvik i Sundbyberg

Fotbollscampdeltagare samlas för avmarsch mot Friends.

Vilket mål har föreningen med verksamheten?

Målet är att ta emot alla som vill spela fotboll i och kring Ursvik i Sundbyberg, oavsett ambition och kunskap.

Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?

Stefan Rehn, Lazlo Limpar (Anders Limpars pappa), Kurre Andersson (spelade både ishockey i UIK och var även fotbollstränare), Ulf Lyfors (tränare)

Föreningens största framgång?

När Ursvik IK herrar slog ut Hammarby (4-3) i Stockholm Cup på Kista IP på 80-talet.

På senare år när Ursvik IK P93 vann Como-cup 2006 i Italien och Dana Cup 2007 i Danmark.

Mest minnesvärda matchen eller händelse?

När Ursvik IK herrar slog ut Hammarby (4-3) i Stockholm Cup på Kista IP på 80-talet.

Finns det något mer att berätta om föreningen?

Det finns massor att berätta om föreningen men då skulle vi behöva skriva en bok. Men en rolig händelse är vårt klubbhus. För drygt ett år sen föddes idén om att med idéella krafter renovera vårt klubbhus – förra helgen blev det klart.

Ursvik IK:s nya klubbrum. Foto: Annika Halldén.

Det har varit ett stort engagemang, många timmars arbete och fantastiska sponsorer som ställt upp med både tid och pengar. Förutom alla som lagt ner sin tid, fick vi 189 100 kr av vår lokala ICA Nära Järvastaden vilket gjorde att vi kunde göra det mycket finare än vad som var tänkt från början.

Vi hittade all kunskap och alla kontakter inom föreningen. Allt startade egentligen när vi kom på att vi hade en "pappa/morfar/svärfar" som var arkitekt och som kunde tänka sig att rita om insidan. Förutom möten, utbildningar och café hoppas vi att våra ungdomar ska kunna hänga där och kolla lite fotboll eller spela spel på kvällarna – lite som en fritidsgård.

Vi tackar Ursvik IK:s Annika för svaren! Vi passar även på att gratulera den 90-åriga föreningen.

Följ föreningens representationslag när säsongen kommer igång: Damer 4 A och H 6 A

Här hittar du övriga lag som har presenterats!