IFK Viksjö – laget med 90 procent egna produkter

IFK Viksjö är ju en av distriktets större klubbar, men hur väl känner vi egentligen till föreningen och dess herrlag? I vår artikelserie "Laget bakom namnet" kan du läsa om klubben med ett flertal spelare med IFK Viksjö som moderklubb och vars herrlag i år satsar hemvävt.

När bildades laget?

IFK Viksjö startade 1983 på initiativ av Viksjö IK och Andeboda BK.

Varför bildades laget?

Målet var att skapa en förening för spelare i alla åldrar.

Hur bildades laget?

Tillsammans med VIK och ABK utgjorde de Viksjöalliansen. Genom alliansen hade de tre föreningarna ett gemensamt kansli, en medlemstidning och materialhantering. Medlemsavgiften år 1984 var 60 kr för de yngsta spelarna, 110 för spelare med licens och 170 kr för en familj.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Åren 1974-1988 spelade föreningarna under sina egna föreningsnamn. När IFK Viksjö (IFK) bildades agerade föreningarna tillsammans genom Viksjöalliansen. Spelare från 15 år och uppåt lotsades automatiskt över till IFK, som då endast bedrev seniorverksamhet: A-lag och B-lag på herr- och damsidan.

1 januari 1989 slogs föreningarna ihop och blev då en av Stockholms större klubbar i antal medlemmar. Fördelarna var stora: Enighet, klubbkänsla, medlemsregister och ekonomi var några ledord som gällde.

IFK Viksjös klubbmärke följer direktiven från IFK Centralorganisation.

Geografisk hemmaort?

IFK Viksjö spelar och tränar i Viksjö, Järfälla.

Vilket mål har laget med verksamheten?

IFK Viksjös Herrlag är ett av föreningens två representationslag och följer den verksamhetsidé samt värdegrund som föreningen beslutat.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Spelare från IFK Viksjö som nått nationella och internationella framgångar:

Klicka på namnet för att läsa mer om spelaren på Wikipedia.

Lagets största framgång?

IFK Viksjös herrlag har som bäst spelat i div. 3 och vunnit Stockholm Cup 2005.

IFK Viksjös herrlag 2019. Inledningsbilden är från en träningsmatch 2020.

Mest minnesvärda match eller händelse?

IFK Viksjö blev utsedd till Stockholms bästa barn- och ungdomsförening av StFF 2017 och är dessutom första förening i Sverige som blivit diplomerad av SvFF (2019)

Finns det något mer att berätta om laget?

IFK Viksjös herrlag ska bestå av minst 80% av egna spelare. Säsongen 2020 är drygt 90% av spelarna fostrade i IFK Viksjö och snittåldern ligger runt 20 år.

Vi tackar Joram Jacobsen, assisterande lagledaren för IFK Viksjös herrlag, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen startar.

Följ laget under säsongen: H 6 B

Här hittar du övriga lag som har presenterats!