Marockanska FC – familjen bildade den första svensk-marockanska fotbollsklubben över en kopp mynta-te

Då var det dags att se vad som döljer sig bakom namnet Marockanska FC i vår artikelserie "Laget bakom namnet". Som rubriken säger är klubben unik på ett sätt, men det finns mer spännande och läsa om föreningen som bildades 2017.

Adam El Ouali Alami med sin far Abderrahman El Ouali Alami när klubben bildades.När bildades laget?

Fotbollsintresserade Adam El Ouali Alami bildade Marockanska FC den 27 Januari 2017 hemma i sitt vardagsrum i Hallunda.

Vid sin sida hade han sin fru Sanna Maria Olsson, sin far Abderrahman El Ouali Alami, sin mor Leila Had-Dad samt sin syster Dina El Ouali Alami som var med på det första mötet när föreningen bildandes över en kopp marockansk mynta-te .

Varför bildades laget?

Laget bildades för att förse alla svensk-marockaner med ett svenskt-marockanskt inspirerat fotbollslag i Sverige. Det var dags för det!

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Adam El Ouali Alami tillsammans med sin familj kom med en massa olika förslag på vad föreningen skulle heta. Efter en stunds funderingar fastnade vi för Marockanska FC för att det skulle vara rikstäckande men också tydligt markera föreningens svenska och marockanska rötter.

När föreningen bildades 2017 fanns det några förslag som vi diskuterade. Vi var fast beslutna om att det vore otroligt kul med ett marockanskt inspirerat fotbollslag i Sverige. Första åren körde vi utan klubbmärke men 2019 togs också klubbmärket fram av Adam El Ouali Alami.

Geografisk hemmaort?

Föreningen bildades i Hallunda. Hemmavistelsen är Hallunda i Botkyrka.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Föreningen strävar efter att vara ett alternativ för de som vill spela och lära sig fotboll nära sin hemmamiljö, få sunda demokratiska värderingar genom föreningen och vänner för livet. Dessutom strävar föreningen efter att inkludera alla oavsett bakgrund. Vi har till exempelvis idag hela 16 nationaliteter i laget. Föreningen försöker också få in fler tjejer i verksamheten där spontanfotboll i Fotbollshallen (f.d. Maxihallen) är en viktig del i föreningens mål med verksamheten.

Vi strävar också efter att erbjuda och sysselsätta många ungdomar i förorten där vi idag har hela åtta spelare födda på 00-talet i vår seniorverksamhet. På så sätt vill vi erbjuda ungdomar i förorten en stimulerande, utvecklande och meningsfull fritidsmiljö. Herrlagets mål är att vara så bra som möjligt utan att ta bort det roliga. Seriöst och att ha kul på samma gång där kamratskap och vänskap betyder mer än allt.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Ja, tränaren Youness Had-Dad har varit med på hela seniorlagets resa från första början. En äkta eldsjäl som har hjärtat på rätt plats och varit mycket viktig i föreningens utveckling såväl på plan som utanför!

Lagets största framgång?

Att se glädjen, vänskapen och gemenskapen mellan våra medlemmar och spelare. Det har varit en ära att jobba med dessa fantastiska människor. Utan dessa spelare hade Marockanska FC inte varit någonting. De förtjänar var och en ett kapitel för sig. Och de kommer garanterat i framtiden få var sitt stycke i historieböckerna.

Det finns många sportsliga karameller vi aldrig glömmer . Vinsten mot division 4-laget Somalia United i Stockholm Cup måste ses som den största framgången hittills.

Mest minnesvärda match eller händelse?

2-2 mot division 5-laget Marieberg i Stockholm Cup som 2019 hade gått som tåget i serien. Tyvärr förlorade vi matchen på straffar efter en bragdmatch.

Finns det något mer att berätta om laget?

Sveriges första och enda svensk-marockanska fotbollsförening! Förhoppningsvis kan vi klättra i seriesystemet och bli en riktig faktor att räkna med i såväl i Stockholm som i hela Sverige. Laget har fått stor publicitet bland svensk-marockaner genom Facebookgruppen "Allt om Marocko & Sverige" där administratören Rachid El Jaouhari varit en viktig faktor för intresset kring föreningen.

Sky is the limit! Länge leve MFC!

Vi tackar Marockanska FC:s styrelseledamot Abderrahman El Ouali Alami för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen startar.

Följ laget under säsongen: H 7 H

Här hittar du övriga lag som har presenterats!