Idrottsgatans BK – laget som tränade i en ”kaninbur”

Om ett par dagar är det dags för seniorlagen att börja spela matcher efter den uppskjutna vårsäsongen på grund av coronapandemin. Det firar vi med att presentera Idrottsgatans BK under rubriken "Laget bakom namnet". Läs om klubben som grundades på puben Dick Turpin, inledningsvis tränade i en "kaninbur" och om matchen som går under namnet "miraklet i Rinkeby".

När bildades laget?

Idrottsgatan BK bildades senhösten 2001

Varför och hur bildades laget?

Laget bildades av Pär Söderman och Fredrik "Figge" Taranger. Figge hade under åren före varit drivande i ett korplag, löst knutet till konfirmationsverksamheten i Huvudsta, som hette White Lambs and Black Prophets. När intresset för att spela i korplaget växte bestämde han sig för att starta ett "riktigt" lag och samlade vänner och bekanta till både honom och spelarna i WL&BP för ett möte på Solnapuben Dick Turpin. Där kom man fram till att starta en förening och ansöka om inträde i seriesystemet till säsongen 2002. För att förbereda sig började laget träna på en liten grusplan i en lekpark i Näckrosen, av laget kallad "Kaninburen". Anledningen till den något spartanska träningsplanen berodde på att laget inte kunde få träningstider på riktiga planer innan registrering skett hos fotbollförbundet.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Då de flesta som var med vid grundandet var AIK:are (dock inte medgrundaren och hammarbyaren Pär Söderman) ville man ha ett namn med subtil AIK-koppling och valde då Idrottsgatans BK (Figges förslag), då Idrottsgatan är den gata som löpte längs Råsundas norra läktare.

Klubbmärket gjorde sedan Pär Söderman med Barcelonas märke som modell och innehållande med Solna kommuns sol.

Geografisk hemmaort?

Solna

Vilket mål har laget med verksamheten?

Det viktigaste är att vi har roligt tillsammans och är ett bra gäng med människor, men det är roligare att vinna fotbollsmatcher än förlora. Målet är då följaktligen såklart också att vinna så mycket vi kan.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Den mest meriterade spelaren som dragit på sig en IBK-tröja för match är f.d. Kalmar FF-spelaren Andreas Gustavsson. Tyvärr blev det bara en match. Profiler har vi väldigt gott om, men de är tyvärr bara världskända i Huvudsta.

Lagets största framgång?

Första avancemanget till division 6, kanske. Det fanns åtta divisioner och vi lyckades gå upp trots att vi bara kom fyra i H 7 B. Eller det kanske var att vi 2019 för första gången höll oss kvar för ett andra år i sexan.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Under nästan tjugo år finns det lite att ta av. Att få 1-1 borta mot Bromma under premiärsäsongen 2002 efter att ha inkasserat vår största förlust någonsin på hemmaplan (16-0).

Det kan även vara "miraklet i Rinkeby". Det är en match som sticker ut i närtid. Vi behövde en seger borta mot Qaran för att klara kontraktet i division 6. Tack vare ett hattrick av Albin Ronqvist vann vi med 3-2 mot Qaran - som besegrade oss med 5-0 på vår hemmaplan - när vi behövde det som mest.

Den allra mest minnesvärda insatsen måste nog ändå vara när vi mötte Atletico Husby (numera AFC Eskilstuna). Innan vi mötte dem hade de aldrig förlorat en match och hade den otroliga målskillnaden 113-12! Till och med domaren sa innan matchen att vi skulle ställa in oss på en förlust, men vi lyckades kriga till oss 2-2 med mersmak – trots att vi bara hade en avbytare och fick en man utvisad med 20 minuter kvar.

Finns det något mer att berätta om laget?

I nuvarande trupp finns bara tre spelare kvar som var med och tränade i "kaninburen" för 19 år sedan och runt 200 spelare har någon gång dragit på sig IBK-tröjan i en seriematch, men tack vare att nya kompisgäng upptäcker gemenskapen och stämningen i klubben har vi lyckats fylla på med unga spelare hela tiden som säkrar IBK:s framtid ett bra tag framöver.

Vi tackar Johan Högfeldt, en av ursprungsspelarna i Idrottsgatans BK, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till nu när säsongen startar. Idrottsgatan spelar sin första match i serien den 17 juni kl. 19.45 mot Danderyds SK FF på Danderydsvallen.

Följ laget under säsongen: H 6 A

Här hittar du övriga lag som har presenterats!