Råsunda FC – laget för AIK-supportrar

Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Råsunda FC. Läs om laget som bara består av spelare som håller på AIK – nästan, åker till Ukraina för att lira och har vunnit mot AIK:s damlag.

När bildades laget?

Vi hade ett första möte i Black Armys tidigare medlemslokal i Solna senhösten 2005 och bildades strax därpå, i november samma år.

Varför bildades laget?

För att det skulle vara kul att spela ihop med andra AIK:are och tidigt fanns en dröm om att klättra högt upp i seriesystemet. Det har väl egentligen bara gått sådär med det senare under våra 15 år.

Hur bildades laget?

Undertecknad satt i Black Armys styrelse några år tidigare och hade redan då tankar om att starta ett supporterlag för AIK:are, men det dröjde alltså till 2005 innan det blev av. Vi använde lite olika supporterkanaler för att hitta spelare, tror bestämt även att vi fick hjälp av AIK.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Alltså det första riktiga verksamhetsåret 2006 spelade vi i Korpen som FC Black Army och det gjorde vi av den enkla anledningen att vi inte hann anmäla ett lag i tid till det ordinarie seriesystemet. När vi sedan år 2007 gick in i division 8 tilläts vi inte heta FC Black Army och utan att fundera så värst mycket kom jag upp med Råsunda FC, för att hedra AIK:s historia och dåvarande arena. Och jo, det har hänt några gånger att föräldrar ringt för att fråga om de har plats i vår förening, då de trott att vi var Råsunda IS som vi då och då blandats ihop med.

Geografisk hemort?

Vi tränar och spelar på Skytteholms IP sedan 2008. Vi började med Korpen på någon grusplan långt bort i norrort år 2006, förmodligen i Hjulsta, och jag vill minnas att vi spelade första säsongen, 2007, på Huvudstafältet.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Det har alltid varit att klättra i seriesystemet samt att knyta band mellan olika AIK:are.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Förutom ordföranden? Haha... Den tidigare Sierra Leone-landslagsmannen och AIK-stjärnan Mohamed Bangura har kört några träningar med oss på sistone. Patric Jildefalk (2020 assisterande tränare i AIK) har gjort någon träning med oss, kanske även någon träningsmatch. Även Johan Svensson, då fystränare i AIK, gjorde en träning med oss. Kontakter har tagits med några tidigare AIK-spelare.

Lagets största framgång?

2014 gick vi upp till division 6 men åkte ur direkt och är nu, säsongen 2020, tillbaka i "sexan". Det får ses som våra största sportsliga framgångar.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Det var speciellt att vinna division 8 direkt när vi gick in i seriesystemet, 2007. I lägre nivåer säger många att det bara är att jogga hem en serie men då skulle det vara lika lätt för de andra 8-9 lagen och då finns det ju plötsligt ingen logik med det påståendet. Då skulle alla lag vinna serier varje säsong och det går liksom inte.

Mest minnesvärda match för mig var när vi mötte AIK:s damer samma år som vi skulle börja i åttan, och de var klara för allsvenskan, det var alltså våren 2007. Vi vann med 6-0 men jag är övertygad om att damfotbollen gått framåt sedan dess.

En annan match, där jag stod tårögd efteråt, var när vi som division 7-lag slagit ut Sundbybergs IK, då i division 4, i Stockholm cup. Vi satte två av våra tre bonusstraffar och sedan hade vi visst pumpat bollarna så hårda det gick varför motståndarna var skitförbannade då de inte kunde ta i ordentligt vid skott för att det gjorde ont, haha.

Finns det något mer att berätta om laget?

Möjligtvis att vi fyra år i rad varit i Ukraina under juni månad för att spela i supporterturneringen Eurofanz. Den arrangeras av ukrainska supportrar där klubbar som Newcastle, Heerenveen och FC Köpenhamn funnits representerade, tillsammans med ett gäng från Östeuropa. Det är kul, dels att få visa upp AIK bland utländska supportrar men man träffar också många sköna människor. De lag som är med representerar oftast klubbar, men varje år även några olika landslag.

Det andra är att även om vi är ett AIK-supporterlag har vi då och då tagit in några spelare från andra orter, så länge de inte håller på något annat allsvenskt lag. Även om de inte är kvar i Råsunda FC i dag vet jag att några av dem sedan dess går på AIK:s matcher och om inte annat har åtminstone lite sympatier för laget. Det tycker jag är häftigt, det finns många sätt man kan bli "Gnagare" på – vi är ett av dem.

Vi tackar Joakim Hall, grundare av och ordförande i Råsunda FC, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.

Följ laget under säsongen: H 6 A

Här hittar du övriga lag som har presenterats!