Runby IF – 50-åringen som behöver en större plan


På söndag fyller Runby IF 50 år! Det firar vi genom att publicera en "Laget bakom namnet"-special. Läs om korplaget Korparna från Upplands Väsby som utvecklades till föreningen Runby IF. Klubben bedriver sin verksamhet på en 9 mot 9-plan, men behöver en större för att kunna fortsätta växa.

När bildades föreningen?

Den 20 september 1970.

Varför bildades föreningen?

Ett gäng yngre män ville spela fotboll.

Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Föreningen har fått sitt namn från den delen av Upplands Väsby som föreningen tillhör.

Geografisk hemmaort?

Runby i Upplands Väsby

Vilket mål har föreningen med verksamheten?

Att få många att spela fotboll.

Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?

Jesper "Beppe" Öberg, känd för sitt stora engagemang i Upplands Väsby.

Runby IF flickor födda 2010/11.

Föreningen största framgång?

Den pågår nu, föreningen växer så att det knakar. Vi skulle behöva en 11 mot 11-plan så att vi skulle kunna utvecklas mer. (I dagsläget har vi bara en 9 mot 9-plan).

Mest minnesvärda match eller händelse?

Vi har spelat många fina matcher. Jag vill inte framhäva någon före den andra. Att Runby IF fyller 50 år är en stor händelse för oss. Tyvärr så får/kan vi inte ha något evenemang kring det i år på grund av den rådande situationen i världen.

Runby IF pojkar födda 2011.

Finns det något mer att berätta om föreningen?

DET BÖRJADE EN GÅNG...

Under andra halvan på sextiotalet var vi några grabbar mellan 20 och 30 år som brukade samlas under söndagseftermiddagarna för att spela lite fotboll uppe på Bergaplan i Runby. En del var spelare som inte hade platsat i Väsby IK, några andra hade inga ambitioner alls. Bland en del väcktes tanken på att vi skulle bilda ett lag och spela i Korpen. Korpverksamheten hade inte så många lag inblandade på den här tiden. Optimus och Metallverken kände vi till.

Under vintern 1967/68 var vi samtidigt några som hade varit med på sommaren, intresserade av att starta ett lag i korphockey. Sagt och gjort. Korparna var födda. Rödsvarta tröjor inköptes.

Från början hade vi en träningstid på Optimusvallens rinkbana på söndagar mellan kl. 10 och 11. Om vi visste att det var snö på gång blev det rundringning för att åka ned en timme tidigare och skotta medan vaktmästaren satt inne i bastun och drack cognac. - Efter två vintrar kunde vi inte längre få någon egen tid, då kommunen inte hade råd med en vaktmästare på plats(?). Det gick alltså inte att få låna skrapor och göra jobbet själva längre. När det var blankis på Oxundasjön var vi ett gäng som åkte dit och spelade hockey-bockey. I värsta fall fick vi skotta lite pudersnö för att markera en bana.

Till sommaren väcktes tanken på korpfotboll igen. Vi hade ju betalt in en årsavgift, så varför inte fixa mängdrabatt? Nya rödsvarta tröjor inköptes av de spelare som deltog. Vi fick starta i grupp tre. Det gick så bra att vi gick upp i tvåan direkt efter första året. Vi vann dessutom cupen detta år.

Hursomhelst var vi många som var i den åldern att man måste göra lumpen. Det gjorde att nya grabbar fick plockas in. Vartefter vi muckade, ville vi vara med och spela igen. Eftersom ingen ville sluta blev vi för "många". Man fick inte ha avbytare på den tiden. Det hade ju gått ganska bra i fortsättningen i Korpen också, varför målet skulle sättas högre. Varför då inte starta ett "riktigt" lag i Stockholms FF:s seriesystem. Kaj Nordström var den som sonderade terrängen med Stockholms Fotbollförbund.

Söndagen den 20 september 1970 samlades vi hemma i bröderna Lundvalls källare på Besvärsvägen 5, för att bilda RUNBY IDROTTSFÖRENING (RIF).

Valet av namn berodde på:

  • a) det hela hade börjat i Runby
  • b) för att cirka hälften av lagets medlemmar bodde där
  • c) det fanns ingen förening i denna kommundel med fotboll på repertoaren
  • d) sist men inte minst – vi ville verka seriösa, och trodde att det skulle gå lättare att få kommunalbidrag om vi hade ett kommundelsnamn

För att kunna komma in i de kommunala korridorerna hade vi bett bröderna Bengt och Ulf Lundvalls pappa Sune Lundvall att bli vår förste ordförande. Sune satt med i någon kommun-nämnd på den tiden. Till vice ordförande valdes Åke Lundin, till sekreterare Kaj och Mats Kilander till kassör. Harry Pettersson fick bli materialförvaltare. Övriga medlemmar som var med från början var Sune Carlsson, Stefan Carlsson, Jan Hedlund, Leif Rinaldo, Erik Finnman och Rolf Eriksson. Säkert har jag glömt någon, då jag inte har haft protokollet tillgängligt.

Då vi hade beslutat oss för sent på hösten att bilda lag för Stockholms seriesystem, fick vi inte vara med i seriespelet förrän 1972. Därför "harvade" vi ett år till i Korpen. Under vårvintern 1972 satte hårdträningen in. Berga skulle bli vår hemmaplan, fastän den hade för små mått. Upplands Väsby kommun fick dispens (?) till att använda den. Några nya lag i kommunen (såsom RIF) skulle inte förvänta sig att få ta del av de gräsplaner som fanns. Det var nu också så "lyckligt" att gymnastiksalar bokades hos skolförvaltningen och fotbollsplaner hos fritidsförvaltningen. Ingen skall väl tro att det gick att få omklädningsrum när vi fick vara på fotbollsplan. Den gymnastiksal vi fick ha vår inomhusträning i var i Runby småskolas på fredagskvällar. (Efter åren blev det bättre då man kunde se att vi var seriösa).

Nu skulle klubbfärger också väljas. Det röda i Korparnas tröjor skulle vara kvar. I ropet bland Europas lag var nu holländska Ajax med Johan Cruyff i spetsen. Deras tröjor var rödvita. Några av oss var dessutom Manchester United- eller Liverpoolfans. Deras färger var också rödvita. De första dräkterna vi köpte var polkagrisrandiga tröjor (bred vit och smal röd rand), röda byxor och röda strumpor med smal vit rand.

Premiärmatch blev i klass 4 H mot Tanto IF på bortaplan vid Blackeberg. Det kändes som en stor lycka att få springa in på plan med glänsande nya tröjor och en stor förväntan på hur resultatet skulle bli. Stockholms stad hade det tydligen inte heller så förspänt för sina mindre lag. Målen saknade nämligen nät. Det var nog tur för oss. En boll som seglade misstänkt nära krysset sprang Roffe (vår målvakt) och hämtade till inspark och därtill dömde domaren. Vi var också lite skärrade av att motståndarna hade publik. Tio personer stod där på sidan och lät som ett mini-Black Army. Slutresultatet av matchen blev 1-1. Nu var vi på G!.

*Bilden i ingressen är från 1973 och där nästan alla spelare från inledningssäsongen finns med.

Vi tackar Pasi Luiro för svaren! Vi passar även på att gratulera 50-åringen och önska föreningen lycka till i framtiden.

Följ föreningen:

Facebook: Runby IF

Hemsida: https://www.svenskalag.se/runbyif

Här hittar du övriga lag som har presenterats!