BK Träsket – en blubbande 40-åring

I dag är det dags för en "Laget bakom namnet"-special. En av Stockholmsfotbollens unika kultföreningar fyller 40 år. Det unika är att damlaget i princip aldrig tar mer än tre poäng under en säsong, men ändå, år efter år kommer till start för ytterligare en säsong i damernas lägsta serie. Läs om jubilaren där kärleken till fotbollen måste vara som störst!

När bildades laget?

Den 2 december 1980

Lagbild efter sista matchen 1981. Fyra av spelarna på bilden har deltagit aktivt som spelare eller ledare säsongen 2020.

Varför bildades laget?

En av grundarna hade drömt om ett fotbollslag med extremt fula tröjor - randiga i brunt och pistagegrönt! När hon berättade detta för grundare nr 2 väcktes idén om att bilda ett fotbollslag - med just såna tröjor.

Hur bildades laget?

Dessa två tjejer - 18 år gamla - var fotbollsintresserade, men mest som åskådare. Den ena hade spelat lite fotboll i organiserad form, den andra inte. De insåg också att risken med att spela i en vanlig klubb var att hamna på bänken. I ett eget lag skulle de få spela. Nu pratade man ihop sig med de två närmsta vännerna - också de hammarbyare. Och en AIK:are som var klasskamrat med två av de andra. Och som varit målvakt under större delen av sin uppväxt. Dessa fem bildade sedan klubben.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

De där första fyra var - och är - hammarbyare och hade av andra hammarbyare börjat kallas för "träskisar". Alla fyra var nämligen korta, så korta att "det ser ut som om ni står i ett träsk med lera upp till knäna". Därför var det givet att ett lag med träskfärgade tröjor skulle heta BK Träsket.

Det gick väldigt trögt att bilda lag i början på 80-talet. Datorer användes inte utan det var hålkort och skrivmaskiner. Så för att kunna vara med fick vi ta över en skolkamrats lags namn, FC SL-80, men vi bytte så snabbt det gick till BK Träsket. Artikel i DN Lokalsporten.

Geografisk hemmaort?

Södermalm med utgångspunkt från Södra Latin där de fem gick och varifrån de flesta spelare värvades i början. Hemmaplan först Eriksdals BP, sen Tanto BP.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Att ha en klubb där vilja och motivation är avgörande för om du ska få speltid eller ej. När det varit konkurrens om platserna har träningsnärvaro fällt avgörandet, snarare än skicklighet.

Lagbild från 2012 - den bästa säsongen (hittills) med 21 poäng! Nio personer på bilden har deltagit på träning och/eller match under säsongen 2020.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Katarina Kuick, en av grundarna, är Augustprisvinnare (boken heter: Skriv om och om igen). Ministern Ylva Johansson spelade några säsonger. Den mest namnkunniga fotbollsmässigt är annars Ann Rundqvist som några år innan Träsket-karriären spelade allsvenskan för Hammarby IF. I herrlaget har journalisten på TV4 Jens Tolgraven spelat. En annan skribent bland träskspelarna är Magnus Hagström. Han är en av dem som gör Bajensupportrarnas matchprogram, har skrivit ett antal fotbollsrelaterade böcker och förekommit i lite andra sportsammanhang. Bland annat en artikel om BK Träskets damlag!

Lagets största framgång?

Att ha överlevt i 40 år! Att vissa från startåret faktiskt dyker upp på plan än i dag! Föreningen har även varit den justaste.

I BK Träsket är det ett flertal mamma/dotter-konstellationer som har spelat ihop. På lagbilden från 1993 hittar vi två, fast barnet bakom målvakten spelade inte då, men finns med i laget nu.

Mest minnesvärda match eller händelse?

1988 slutade vi serien med målskillnaden 1-99. Skyttedrottningen Nette Bygren firades stort med en artikel i Stockholm Sporten.
Det kan ha varit samma år som vi var så trötta på att förlora att vi anordnade en Trött-på-att-förlora-turnering, till vilken vi bjöd in de övriga jumbolagen i de fyra div. 5-serier som fanns det året. Vi köpte en STOR buckla till vinnarna, en nästan lika stor till de som kom sist, en lagom stor till tvåan och en pytteliten till trean. Gissa om BK Träsket kom trea ...

Finns det något mer att berätta om laget?

Vi är det FÖRSTA kompisgänget som startade från scratch med damlag och först senare gick vidare med ett herrlag Artikel i SVD maj -83 Bild till artikeln. Ja, det hade funnits två rena damklubbar tidigare, men Tippornas BK hade tidningen Vi Tippa som initiativtagare och sponsor och Norsborgs FF var en utbrytarklubb från en annan Norsborgsförening. På det sättet är vi unika. Förutom det där att vi fortfarande finns kvar. Dock inte herrlaget som la skorna på hyllan efter säsongen 2019.

Övrigt kuriosa

  • En av spelarna i damlaget har en träsk-tatuering på armen
  • Herrlaget åkte på turnering i Österrike efter första säsongen -83 (kom sist men roligt var det)
  • Under 80-talet och början av 90-talet genomförde vi träningsläger på Barnens Ö, fotbollsträningen blandades med andra aktiviteter t.ex. egenproducerad melodifestival (stor succé)
  • BK Träsket nämns i Beckfilmen "Ditt eget blod"

Vi hade tänkt att fira 40 år stort och mycket men det kom en pandemi i vägen – vi tar nya tag nästa år och kan (förhoppningsvis) fira 40+1 år.

Vi tackar grundarna Helena Rydh Norin och Katarina Kuick för svaren. Vi passar även på att gratulera 40-åringen och önska föreningen lycka till i framtiden.

Följ klubben:

Facebook

Instagram: bktrasket

Här hittar du övriga lag som har presenterats!