Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari 2019 ska alla distrikts och förenings­arrangerade tävlingar och matcher använda de nya nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll.

Ett flertal distrikt började använda de nya spelformerna redan under 2018, men eftersom vårt distrikt är stort och med en hel del speciella förutsättningar satte vi i Stockholm igång med de nya spelformerna den 1 januari 2019. Syftet med projektet Spelformer är att få fler att spela längre. Läs mer om Syfte och bakgrund.

Det finns fem olika spelformer, 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 och 11 mot 11. På Svenska FF:s hemsida kan du läsa mer om varje spelform.

Läs även hur de nya spelformerna beskrivs i spelarutbildningsplanen på Svenska FF:s hemsida.

Din hemmaplan kan i vissa fall behöva justeras. Här hittar du information som kan vara bra att tänka på:

Planstorlekar för barn- och ungdomsfotboll
Anläggningar och material kopplat till spelformerna

Frågor och svar

Här kan du se de vanligaste frågorna och svaren gällande de nya spelformerna

Vid frågor går det även att skicka mejl till Svenska FF: spelformer@svenskfotboll.se

"Använd koner för att markera de nya måtten"

Vi har fått information om att det är planer som inte har de nya måtten markerade. I de fall som det inte finns ska hemmalaget kona upp en plan med de nya spelmåtten som gäller för de nationella spelformerna. I artikeln påminner vi även om andra bestämmelser som finns.

"Viktigt med förståelse när de nya spelformerna införs"

Nu har några serier i distriktet dragit igång och lagen har genomfört de nya nationella spelformerna i praktiken. Urban Helsing är ansvarig för forskning och utveckling hos Stockholms Fotbollförbund och är en av dem som har utbildat distriktets föreningar om de nya nationella spelformerna. Vi fick en pratstund med Urban om förberedelserna inför införandet av de nya spelformerna.

Spelformen 7 mot 7 presenteras

De nya nationella spelformerna införs denna säsong och nu har turen kommit till att presentera spelformen 7 mot 7. Vilka spelplansmått gäller för vilka åldrar? Vad händer när ett lag ligger under med fyra mål? Vad innebär speltidsgaranti? Svaren på dessa frågor får du i filmen om spelformen 7 mot 7.

Så här spelar vi 9 mot 9

I de nya spelformerna skiljer sig spel i 9 mot 9 beroende på vilken ålder spelarna har. Det finns olika storlekar på spelplanerna och bollarna, även målmåtten skiljer sig åt. För att tydliggöra förändringarna, har vi tagit fram en film även till denna spelform.

Nya nationella spelformer införs

Säsongen 2019 införs de nya nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll, vilket innebär en del nyheter kring hur matcherna spelas. För att förenkla och tydliggöra nyheterna, har vi tagit fram filmer för respektive spelform där de viktigaste förändringarna visas. Vi inleder med att visa filmen om spelformen 5 mot 5.

Frågor & svar om de nya nationella spelformerna

Till säsongen 2019 införs de nya nationella spelformerna i Stockholm. För att det ska bli lättare att få ett grepp om de förändringar som spelformerna innebär, har vi sammanställt frågor och svar kring spelformerna.

Välkommen till informationsträffar om de nya spelformerna

Vid Svenska FF:s Representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska börja användas i svensk barn- och ungdomsfotboll. Den 1 januari 2019 börjar de nya bestämmelserna att gälla i Stockholm. Som en del i arbeten att sprida informationen bjuder vi härmed in till informationsträffar.

Visa alla nyheter