"Viktigt med förståelse när de nya spelformerna införs"

Nu har några serier i distriktet dragit igång och lagen har genomfört de nya nationella spelformerna i praktiken. Urban Helsing är ansvarig för forskning och utveckling hos Stockholms Fotbollförbund och är en av dem som har utbildat distriktets föreningar om de nya nationella spelformerna. Vi fick en pratstund med Urban om förberedelserna inför införandet av de nya spelformerna.

Hur har utbildningarna genomförts?
- Vi har haft flera olika former, under hösten hade vi stormöten med information och möjlighet att ställa frågor för alla intresserade. Under januari och februari träffade vi styrelserepresentanter från föreningarna zonvis, där vi gick igenom varje spelform noggrant. Under tiden februari till april har vi bjudit in ledare och föräldrar till en kortare utbildning där vi pratat om bakomliggande orsakar samt givit tips på ledarskapet kopplat till spelformerna.

Vilka roller har de personer som har deltagit i informationsträffarna?
- Allt ifrån styrelseledamöter till ledare och föräldrar samt en del från kommunen som till exempel vaktmästare och idrottsansvariga.

Hur har mottagandet av de nya spelformerna varit generellt?
- Till största delen har det varit ett positivt mottagande. De flesta tycker att anledningen till förändringarna är mycket bra, sedan kanske många känner att det är jobbigt att ändra. Men så är det väl med alla förändringar. Ledare för till exempel 13-åringar, som förra året redan spelade 9 mot 9 på en stor plan, är oroliga för att nu spela 9 mot 9 på en mindre plan. Många lyfter dock fram svårigheter med nya kritningar av planer med mera och att det kanske inte blir samma förutsättningar beroende på vilken plan matchen spelas.

Vilka är de vanligaste frågorna du får? Urban Helsing
- Förutom hur man gör med kritning av linjer och de nya målstorlekarna så handlar det om de nya reglerna, sidlinjespark och retreatlinjen. Samt de rekommendationer om antal avbytare och att bara försöka byta i paus, många är rädda för att barnen inte ska orka spela en hel period.

Vilka tre punkter kring de nya spelformerna vill du lyfta extra?

- Viktigast är att ha förståelse för att vi gör detta för barnen och deras upplevelse och lärande i matchsituationen.

- Låt barnen själv få bestämma hur de gör t ex en sidlinjespark, driva eller passa

- Prova rekommendationerna kring antal avbytare och att bara byta i paus några gånger för att se hur det fungerar för dig som ledare och för barnen.

Har du något medskick till föreningarna?
- Ha stor förståelse för att denna förändring kommer att ske över tid, försök att ordna med de nya planmåtten, men bli inte förvånad eller irriterad om era bortamatcher spelas med de "gamla måtten".

- När ni planerar kommande cuper så utgå från spelformerna avseende planytor och rekommenderade matchtider vid poolspel.

- Informera vid alla föräldramöten så att även föräldrar får en förståelse för anledningen till nyheterna samt får lite hum om reglerna.

Läs mer om de nya nationella spelformerna här.