Frågor gällande 5 mot 5

Varför retreat line?
När målvakten ska spela ut bollen i 5 mot 5 och 7 mot 7 ska motståndarlaget backa till retreat line för att ge målvakt och försvare chansen att börja anfallet med passningar istället för långa kast och utsparkar.

Varför finns inte straffområde eller straffspark i spel 5 mot 5?
Grundtanken är att spelet ska flyta så mycket som möjligt, så få avbrott som möjligt. Och straffområdet är någon form av begränsning. Vi har inte sett några problem med att målvakter går för långt ut och tar bollen med händerna. Det är oftast snarare tvärtom i dessa åldrar. Och om det skulle ske må det vara hänt, bättre att spelet flyter än att vi har avbrott för frisparkar och annat.

Vad är 4-målsregeln?
Vid underläge med fyra mål eller mer får laget som ligger under spela med ytterligare en spelare tills ställningen är lika.

Varför extra spelare?
Ökar förutsättningar för en jämnare match både anfalls- och försvarsmässigt.

I vilka spelformer gäller 4-målsregeln?
4-målsregeln gäller i 5 mot 5- och 7 mot 7-fotboll.

Vem håller koll på 4-målsregeln, ledarna eller domaren?
Ledarna, men domaren kan givetvis vara en resurs.

Får målvakten ta upp bollen med händerna vid bakåtpass?
I 5 mot 5 får målvakten ta bollen med händerna efter bakåtpass. Fr o m 7 mot 7 får målvakten ej ta upp bollen med händerna vid bakåtpass.

Vad innebär sidlinjespark?
Vid 5 mot 5 tillämpas inte inkast utan spelet startas genom att driva eller passa bollen efter marken. Avståndet är alltid fem meter. Alla fasta situationer är indirekta (får ej skjutas direkt i mål). Fr o m 7 mot 7 tillämpas inkast.

Varför delas inga gula eller röda kort ut i spel 5 mot 5?
Därför att det är en bestraffning som inte hör hemma i så låga åldrar. Det är extremt ovanligt att en spelare i dessa åldrar med flit ruffar på en annan motspelare på ett sådant sätt att det skulle generera en gult eller rött kort.
Och om det mot förmodan skulle uppstå är rekommendationen att byta ut spelaren och prata med spelaren istället för att bestraffa på annat sätt. Det som uppstår är handsituationer och ofrivilliga fällningar och i dessa åldrar är det inte vår uppfattning att dessa ska bestraffas på ett så utpekande sätt som gult eller rött kort. Vi delar ut gröna kort istället.

Varför inte målvaktsutspark förrän vid spel 9 mot 9?
Denna regel har ett samband med regeln om retreat line. Eftersom det finns många spelbara medspelare nära målvakten finns det ingen anledning att göra en chansartad utspark högt upp på planen. Att endast målvaktsutkast är tillåtet gör att fler spelare blir delaktiga i speluppbyggnaden och får möjlighet att utvecklas.