Frukostmötet – en plattform för samarbete och utveckling

Traditionsenligt hölls årets "Frukostmöte" under den mörka delen av året med deltagare från våra föreningar, Stockholmsidrotten och personal på Stockholms FF. På agendan stod bland annat info från Svenska FF, barnkonventionen, rundabordssamtal och en föreläsning av den tidigare elithandbollsspelaren Albin Tingsvall.

Frukostmötet har utvecklats från att vara ett informationsmöte i Stockholms FF:s kansli-lokaler, till en dagskryss på en båt, till att de två senaste åren ägt rum på en kursgård under ett helt dygn. Årets sammankomst hölls på Happy Tamsvik i Upplands-Bro med närmare 100 deltagare från 46 olika föreningar.

Deltagarna samlades på StFF:s kansli för gemensam färd med buss. Vid ankomsten väntade en kaffe och macka innan dagen inleddes med att distriktschefen Andrea Möllerberg berättade om hur unik Stockholmsfotbollen är samt att tävlingschefen Björn Eriksson informerade om vad som är på gång just nu i Stockholmsfotbollen.

Stockholmsfotbollen är unik! De 40 största fotbollsföreningarna kommer från vårt distrikt. Fem av våra föreningar är lika stora som Västmanlands FF:s föreningar tillsammans.

Det var tur att det inte bjöds på wienerbröd och läsk vid ankomsten för du skulle Christian Greus sparkat bakut. "Chribba" från Sollentuna berättade om hur föreningens kafeteria har förvandlas från en "sockerchock" till att ha en betydligare nyttigare sortiment och tack var det lyckats öka omsättningen.

Stockholmsförbunden för basket och ishockey genom David Gerges och Ulf Rustas tog vid och informerade om det nya projektet "Publikkaptenen" som har arbetats fram med de övriga stora bollförbunden. Syftet med projektet är att få en bättre och lugnare matchmiljö runt våra planer.

På tur att äntra talarplatsen stod Svenska FF genom Håkan Rossberg som talade om den nya appen Min Fotboll samt Ellinor Johansson och Anneli Bergdahl vars ämne för dagen handlade om projektet "Alla är olika - Olika är bra". Vet du att det går att söka projektmedel i ämnet?

Anneli Bergdahl och Ellinor Johansson från Svenska FF.

Efter en välbehövlig lunch stod barnkonventionen och belastningsregistret på agendan. Cecilia Åhl från Unicef och Helen Alpstig, Stockholmsidrotten diskuterade sig fram vad barnkonventionen, som blir lag den 1 januari, kommer att innebära för våra föreningar. Från och med samma datum kommer det också att vara obligatoriskt för alla föreningar att hämta in ett utdrag från belastningsregistret från alla föreningsledare. Vivi Darlia från StFF:s föreningskommitté tog vid och berättade hur hennes förening, Västerhaninge IF, har arbetat med inkludering.

Rundabordssamtal brukar ju användas för att lösa konflikter, men vid Frukostmötets punkt med samma namn hölls samtalen inte vid runda bord och det var inte heller konflikter som skulle lösas utan mer information och intressanta ämnen som skulle diskuteras. Deltagarna fick välja tre ämnen och sen vidtog ett samtal med bordsledaren/na och övriga deltagare under 20 minuter.

Rundabordsämnen

 • Idrottslyftet och tränarutbildning
 • Publikkaptenen
 • Spelarutbildning
 • Barnkonventionen – registerutdrag
 • Alla är olika – olika är bra
 • Domarkvitton
 • Lagkassor – avgifter & kostnader
 • Diplomerad förening
 • Klubbkafeterian
 • Stockholmsidrotten – Sisu idrottsutbildarna
 • Jämställdhet

Albin TingsvallDagens clou var kanske föreläsningen av den tidigare elithandbollsspelaren Albin Tingsvall. Under titeln "Hur skapar vi en sund idrottsmiljö oavsett ambitionsnivå?" berättade Albin om sin egna erfarenheter från en framgångsrik karriär.

Björn Eriksson avslutade föreläsningsdelen av Frukostmötet med att visionera om Stockholmsfotbollen i framtiden. Hur kommer spelformaten att se ut?, underlaget som vi spelar på kommer det verkligen att vara tillverkat av plast?, vilka spelterminer kommer vi att ha, kan man byta serie mitt under säsong? Spännande frågeställningar när Björn tittade in i spåkulan.

Efter själva mötet fortsatte diskussioner och erfarenhetsutbyten mellan deltagarna. Det här dygnet är verkligen en källa för samverkan och utveckling för både Stockholms FF och de medverkande föreningarna.

Här hittar du presentationerna som visades under dagen samt enkätresultatet