Herrlaget fullbordade Tyresös cuptrippel

Tyresö FF vann Stockholm Cup-finalen på Zinkensdamms IP med 2-0 mot FC Stockholm Internazionale. Därmed vann förening sin tredje DM-seger för året. Tidigare har damerna vunnit Victoria Cup och P18/19-truppen JDM för pojkar.

Finalen i Stockholm Cup skulle egentligen ha spelats på anrika Stockholms stadion men på grund av det myckna regnandet de senaste dagarna var gräsmattan ospelbar. Vid sekelskiftet spelades både dam- och herrfinalen i den gamla Olympiaborgen. Det ändrades i början av 2000-talet då damlagen hellre ville spela på någon av finallagens hemmaplan. Herrarna flyttade runt på lite olika planer innan Kristinebergs IP blev finalarena under drygt 10 år. Eftersom FC Stockholm Internazionale som stod som bortalag har "Krillan" som hemmaplan flyttades årets final.

"Zinken" är ju också en anrik arena. Våren 1941 sattes publikrekord när Reymersholms IK kvalade mot IFK Eskilstuna och publiksiffran uppgavs vara 11 543 åskådare, men enligt polisens uppskattning var det uppåt 17 000 som såg matchen. Folk stod på gatorna och många hängde i träden runt arenan när "Reymers" vann med 3-0 och gick upp i allsvenskan. I år fick det bara 50 personer på läktarna och StFF:s tävlingschef var på plats för antalet inte skulle överskridas. "Zinken" är ju även känd som Hammarby bandys hemmaplan.

Under den ljumma men regniga finalkvällen, som lika bra kunde var en kulen sommarafton om det inte skulle varit för de gul-röda höstlöven runt planen, spelades inte "Just idag é jag stark" med Kenta när spelarna äntrade konstgräsmattan. Istället ljöd UEFA:s inmarschmusik från högtalarna.

Under matchens första fem minuter hade båda lagen haft chanser till att göra mål och det såg ut att kunna bli en målrik final. Men istället gick det mer över till ett ställningskrig, till att FC Stockholm fick till två bra skott efter drygt 20 minuter.

Strax därefter ordnade Joel Embring fram en hörna som Hisham Shnawa prickade lagkaptenen Kevin Salomonssons skalle med och 1-0 var ett faktum. Nu tog FC Stockholm över spelet och under loppet av tio minuter låg laget skyttekung Stefan Ostojic bakom fyra bra chanser. Antingen räddades skotten av Isak Holmberg, nyss fyllda 17 år, i Tyresö-kassen eller så gick skotten strax utanför målramen.

– Dom har en bättre period än oss och större delen av andra har dom initiativet. Det blir så psykologiskt när vi leder med 1-0, analyserar Tyresös tränare Jesper Mauritzson.

På övertid i den första halvleken var det istället nära att TFF utökade ledningen när Ruben Lindström bredsidade bollen från straffområdeslinjen i stolpen. På den efterföljande hörnan jublade de gultröjade spelarna efter att bollen hämnat i nät efter en viss kalabalik, men domaren Mohammed Dabestani hade redan blåst av den första halvleken innan bollen passerade mållinjen.

I andra halvlek fortsatte 17-åringen i Tyresö-målet att gäcka FC Stockholms anfallare och speciellt Ostojic. Redan i början av andra halvlek sköt Ostojic en frispark som Holmberg räddade nere vid stolproten. I den 72:a minuten var det dags igen när FC Stockholms skyttekung med en snygg bakåtspark träffade ribban via målvaktens fingertoppar.

– Vi har en målvakt som är 17 år och gör en fantastisk match. Han har stått alla matcher i cupen och vi har vunnit två sparksläggningar där han har gjort flera räddningar, berömmer tränare Mauritzson.

FC Stockholm förde spelet men efter ribbträffen kom inga farligare chanser. Som det ofta brukar ske när ett lag jagar en kvittering sticker det andra laget upp i farliga kontringar. När FC Stockholm på övertid hade flytttat upp hela laget fick Joel Embring bollen och själv med endast en back emot sig passade han över bollen till lagets specielle målgörare, Niclas Thomasson, som kunde sätta spiken i kistan till 2-0. Strax efter blåste Dabestani av matchen.

– Det har varit ett speciellt år och speciell cup. Man tänker inte på den så mycket i vardagen, men vi har tänt till varje gång det har varit dags att spela. Så jag tycker vi har gjort oss välförtjänta av titeln. Det som avgjorde var vår effektivitet att göra mål på chanserna, säger Jesper Mauritzson.

FC Stockholm Internazionales tränare Farsi Hafsia var inte lika nöjd.

– Vi är inte kliniska. Om det är självförtroende eller det mentala vet jag inte. Vi har en 6-7-8 lägen till att göra mål. Deras målvakt gör det bra idag. Vi spelar bra fotboll, vi äger matchen och kommer till bra lägen, men fotbollen är så. Den är inte alltid rättvis.

Tyresö FF vann även 2017 och av årets finalspelare fanns bara två kvar från guldlaget tre år tidigare. Lucas Brikell och Mattias Andersson var med och firade då. Bland ledarna hittar vi fortfarande Claes Brikell, Kenta Johansson och förstås den ständige materialförvaltaren, Roffe Solem, som varit med sen början av 1980-talet.bestani av matchen och Tyresös andra Stockholm Cup-triumf var klar.

I och med att Tyresö har vunnit tre DM-titlar är klubben den enda som har lyckats med den bedriften. Åtminstone från 1977 och framåt när Stockholm Cup startade. Hammarby vann tre titlar 2003, men då var var damerna en egen förening under namnet Hammarby DFF.

Med pokalen, utdelad av StFF:s ordförande Lars Ekholmer, firade Tyresös spelare och ledare tillsammans med bollpojkarna från klubbens lag födda 2009. Allt ackompanjerat av de för dagen passade gul-röda höstlöven.

Här hittar lagens spelartrupper
Här hittar du alla resultat från finalspelet i Stockholm Cup
Här hittar du resultaten från grupp A
Här hittar du resultaten från grupp B