Tyresö FF försvarade guldet i Victoria Cup

Det blev en böljande och jämn final i Victoria Cup där Stuvsta IF och regerande mästarinnorna Tyresö FF bytte chanser med varandra. Höstsolen och spelet höll publiken varm på Stuvsta IP och efter 1-1 i full tid, fick finalen avgöras på straffar. Där blev målvakten Jennifer Bakai stor matchhjälte med tre straffräddningar och därmed försvarade Tyresö sin titel i Victoria Cup.

Båda lagen spelar i division 1 Södra Svealand och när de möttes i serien vann Tyresö med uddamålet. De bägge huvudtränarna, Stuvstas Mats Oscarsson samt Tyresös Victoria Sandell, tippade på ett större bollinnehav för Tyresö medan Stuvsta skulle satsa på kontringar. Så såg matchbilden till en början ut, och Stuvsta fick till två klara chanser direkt. I den andra matchminuten fick Stuvstas rutinerade och meriterade Madeleine Stegius möjligheten att ge sitt lag en tidig ledning, men avslutet gick utanför stolpen. Bara någon minut senare fick Angelica Kreuger tag på en långboll och var nära att sätta bollen i mål.

Madeleine StegiusMadeleine Stegius är Stuvstas måldrottning och spelar även i futsal-landslaget. Hon presenterade sig genom att ge sitt lag ledningen i den 12:e matchminuten när Linda Lundström stod för framspelningen. Målet gav energi till hemmalaget och några minuter senare såg Emelie Brodin att Tyresös målvakt Jennifer Bakai var relativt långt ute från målet och drog till bollen med vänsterfoten långt utifrån och var nära att utöka ledningen men bollen smet utanför stolpen.

Tyresö visade upp fina passningskombinationer och skapade också flera chanser. Vindsnabba Alice Bergström var ett ständigt orosmoment för hemmaförsvaret. Men kvitteringen kom istället på en hörna, när Michaela Larsson tryckte till på halvvolley framför målet och satte säkert 1-1. Vilt jubel i Tyresö-lägret! Det var överlag fin kvalité på hörnorna från bägge lagen. Kvitteringen kom lägligt för Tyresö, strax efter blåste nämligen eminente domaren Sofie Borck Janeheim av matchen för paus.

När den andra halvleken drog igång, hade solen gått ner och kylan blev påtaglig. Istället fick vi se heta dueller på mittplanen, ett ställningskrig infann sig och det small ordentligt i närkamperna. Tyresö tog kommandot och publiken förväntade sig nog fler mål av bortalaget, men dessa uteblev.

Ida AhlbomNärmast var matchens lirare Ida Ahlbom, som slog en frispark klockrent i ribban. Stegius fick en till chans när hon serverades en crosspassning och blev närmast fri med Tyresös målvakt Bakai, men Ahlboms heroiska glidtackling avstyrde målchansen. Den sista riktigt farliga målchansen fick Tyresös Bergström när hon sprang ifrån sin försvarare, sköt ett lågt skott som Stuvstas målvakt Carolina Forsgren räddade och lämnade retur på, men till slut fick tag på bollen.

Finalen fick avgöras via straffläggning då ingen förlängning tillämpas i Victoria Cup. Precis som vid föregående års final, visade Tyresö mest kyla vid straffsparkarna. Målvakten Jennifer Bakai satte sin straff och räddade tre, hon blev givetvis ordentligt hyllad av sina lagkamrater. Matchen slutar 3-4 och guldet åter igen till Tyresö FF, men Stuvsta IF gav mästarinnorna en rejäl match.

StFF:s ordförande Lars Ekholmer delar ut silvermedaljerna.- Det blev en bra match, vi visste vad Tyresö är bra på och tog näst intill död på deras sätt att spela fotboll genom spelvändningar och snabba omställningar. I andra halvlek tycker jag att det är vi som skapar chanser, men vi får inte dit den. Straffläggning är alltid ett lotteri och det lag med bäst nerver vinner, konstaterar en märkbart besviken Mats Oscarsson.

Desto nöjdare var Victoria Sandell efter matchen.
- Underbart med vinst även om det satt långt inne eftersom det blev straffar i år igen. Om man ska nyansera det hela, hade Stuvsta vunnit kunde det likväl varit rättvist. Det var en tight match, lite grötigare spel och mer kamp än vad jag trodde på förhand och vi förde inte spelet så mycket som jag tippade. Vi är givetvis väldigt glada för guldet!