Föreningsfrågor

Sök bland frågor och svar

 • 2020-11-27: Två lag blir en?

  Fråga:

  Hej, hur går två föreningar tillväga för att slås samman?

  Namn: Robin Persson

  Svar:

  Hoppas att du kan hitta svaret om du klickar på följande länk: Föreningsärenden - Förening och aktiva (svenskfotboll.se)

  Om du finner svaret är det säkrast att skicka en e-brev till adressen som du hittar längst ner på samma sida.

 • 2020-05-04: Regeltolkning

  Fråga:

  Hej,

  jag har barnbarn i en förening där två tränare blev oense och det slutade med att en av tränarna säger att han ska slå ihjäl den andra och mitt barnbarn hör detta tydligt. Barnet är naturligtvis väldigt skakad efter detta. Föreningen bekräftar att detta är vad som sagts men väljer att bortse ifrån hotet i sin bedömning av åtgärden för tränaren. Föreningen anser att det är en mindre allvarlig händelse och att hotet enbart är en polisiär sak som får skötas av dom om någon väljer att anmäla.

  Är det verkligen att se som mindre??

  Tränarna fick båda två veckors avstängning och nu tvingas mitt barnbarn att välja mellan att antingen sluta eller att gå på träningar med en tränare som får barnet att känna sig väldigt otrygg...

  Ska det här vara ett lämpligt och korrekt tolkande av hur sånt här ska hanteras?

  Finns det någon som man kan prata med utanför Stockholm då jag ser att en av de inblandade nämns här på hemsidan flera gånger?

  Namn: Carina F

  Svar:

  Att ett barn känner sig otryggt på grund av en ledares beteende är givetvis helt oacceptabelt och måste hanteras av föreningen. Det är föreningens ansvar att verksamheten sker under trygga former och att alla barn känner trygghet i verksamheten.

  Om du vill vända dig till någon annan ska du vända dig till RF:s Idrottsombudsmannen. På den sidan finns kontaktuppgifter med mera.

 • 2019-09-10: Kan man ha som policy att inte dela ut Grönt kort i 5-manna

  Fråga:

  Hej,

  Vi har nu mött två lag som inte vill dela ut grönt kort pga att deras klubb anser att barnen lägger fokus på fel saker då. De har alltså berättar om beslutet innan matchen. Tycker det är en tråkig inställning för våra killar blir ju drabbade för att motståndarna inte vill att man ska lägga fokus på att vara schysst på plan. Vilken även känns som en ganska osund inställning.. Är det okej att en förening har som policy att skippa att dela ut dessa kort?

  Mvh, Katarina

  Svar:

  Det finns inga krav på att dela ut Gröna Kort. Det finns således inga sanktioner kopplade till att inte dela ut Gröna Kort. Det bygger på frivillighet. Vi förstår och vet också att det finns förbättringspotential kring det Gröna Kortet. Samtidigt tycker vi att de positiva delarna detta Fair Play-projekt medfört överglänser problemen. Och vi tycker det är synd att det finns lag, om än få, som aktivt väljer att stå utanför detta.

  För mig är det svårt att förstå att man väljer att inte dela ut korten. När man tar det beslutet påverkar man motståndarnas arbete kring Fair Play och det gröna kortet. Jag skulle ha större förståelse för om man väljer att inte ta emot det gröna kortet för att man väljer att jobba med Fair Play på annat sätt.

  Att inte ta emot påverkar bara ens eget lag, att inte dela ut påverkar andra lag.

  Lite enkla tips om hur man kan välja att dela ut det gröna kortet:

  1. Ta kontakt med motståndarnas ledare innan match. Kolla vilken spelare dom tycker borde få det. På så sätt kan man styra så alla spelare i laget får ett varje år om det är så man vill ha det.
  2. Låt spelarna i laget välja. En del lag låter spelarna i laget snacka ihop sig i nån minut innan man tackar för matchen.Kul och uppskattat både för de spelare som får dela ut men kanske framför allt för den som får.
  3. Låt föräldrarna i ditt eget lag välja en motståndare varje match. Då finns en möjlighet att få prata Fair Play med föräldrar också.

  Som sagt var finns inga krav på att varken dela ut eller ta emot.

  Men att erbjuda sig att dela ut ett grönt kort efter matchen känns som Fair Play mot motståndarna, oavsett om man tar emot ett själv eller inte.

  Björn Eriksson, förbundschef

 • 2017-04-12: FOGIS-frågor

  Fråga:

  Har ni frågor gällande FOGIS?

  Svar:

  Kontakta Urban Helsing, 08-444 75 59 alt. urban.helsing@stff.se eller Helena Rydh Norin, 08-444 75 29 alt. helena.rydh@stff.se

 • 2016-04-04: Regelkunskap bland tränare och spelare

  Fråga:

  Efter en helg med en del frustrerande diskussioner om regeltolkningar med tränare och spelare (inget otrevligt, bara en aning tröttsamt) undrar jag vad som görs för att faktiskt utbilda våra ungdomsspelare och tränare i regelkunskap?

  Känslan jag har är att många tränare "lärde" sig reglerna när de själva var unga spelare och sedan för vidare både myter och felaktigheter till sina spelare år efter år, och inte heller känner till de uppdaterade tolkningar som kommer varje år. Något tillspetsad liknelse – förbundet utbildar poliser (domare) i hur reglerna ska följas och tolkas, men struntar i om bilförarna (spelarna) eller bilskolelärarna (tränarna) känner till trafikreglerna.

  Ett förslag – för att få vara tränare i St. Erikscupen måste man klara ett regelprov, på samma sätt som vi domare gör. Inte nödvändigtvis riktigt samma typ av frågor, man kan fokusera på den typen av frågor som ofta leder till diskussioner och även ha med en del frågor om tränarnas roll. Jag skulle också kunna tänka mig någon typ av test för att bli licenserad spelare (från 15 år och uppåt inom St. Erikscupen), men kan tänka mig att det börjar bli väl svårt att administrera…

  Så klart vill jag inte dra alla tränare över en kam – det finns jättemånga bra tränare som kan reglerna och lyckas lära ut dem till sina spelare - det handlar om att höja respekten för både domare och den regelbok som styr vår sport genom att göra det till något självklart att alla (och inte bara domaren) faktiskt kan reglerna.

  \\H

  Svar:

  Hej!

  Bra idéer. Liknande diskussioner pågår, vi tar med oss dina tankar och idéer in i de diskussionerna.

  Glöm inte bort att ni kan använda vår förslagslåda för att ge oss förslag på förbättringar av vår verksamhet.

  Tack!

 • 2016-03-15: Diverse beslut

  Fråga:

  Har uppfattat i olika dokument viktiga frågor som gäller oss föreningar. När man försöker finna dessa frågor i några beslutsdokument går man bet. Har hittat något i förmöte till representantskap bla men det uppfattar jag ju inte som något beslut. Så till frågan vad gäller i dessa frågor och var står det. 1. Har uppfattat att vi kan använda swish till dommarersättning. 2. Det räcker med någon form av leg vid match inte nödvändigtvis utfärdat leg av StFF och det kostar inget, stämmer det.

  Mvh. Lennart Stenemyr

  Svar:

  Hej Lennart!

  Förändrade rutiner när det gäller domarbetalningar:

  * Domaren OCH föreningen har Swish – domarersättning förs över direkt via Swish

  * Domaren har Swish men inte föreningen – domarersättning skall betalas kontant

  * Domaren har inte Swish men föreningen har – domarersättning sätts in på konto

  Spelarlegitimationer:

  * tas bort helt i S:t Eriks-Cupen

  * finns kvar i våra representationsserier men det är valfritt om man vill använda StFF:s spelarleg eller annan godkänd id-handling (inga extra avgifter tas ut)

  Nyheter för Tävling & Domare kan du läsa här.

  Du kan läsa en sammanfattning av Representantskapet 2015 på denna sida, övriga dokument finns här.

 • 2016-03-04: Spelare som representerar flera föreningar?

  Fråga:

  Hej!

  Vad är det för åtgärder som vidtas om en spelare samtidigt representerar och spelar matcher för 2 olika lag i olika föreningar? Vi vet vad reglerna säger, men möter ändå lag där spelare egentligen tillhör en klubb (spelar och tränar för dem) men ändå också tränar och spelar matcher för en annan klubb. Vet ej om det i detta specifika fall är med ursprungsklubbens vetskap, sannolikt inte, men är intresserad av vad för åtgärder som vidtas om det uppmärksammas? Det känns inte alltid som det är transparent mellan föreningarna när de drar i spelare....

  Mvh. Elisa

  Svar:

  Hej Elisa!

  Om motståndarna begär en kontroll av en misstänkt spelare och den personen inte kan uppvisa en giltig ID-handling, som bevisar att det är rätt person på spelarförteckning, anses spelaren vara obehörig. Det innebär att laget förlorar matchen med 3-0 samt riskerar böter och uteslutning. Den enskilde spelaren kan även bli avstängd från all fotboll. En förening kan även i efterhand lämna in en protest om man misstänker fusk.

 • 2016-02-18: Fotboll för nyanlända

  Fråga:

  Hej!

  Vi har 2 spelare som har varit här i några månader.

  De har inte uppehållstillstånd, de har kommit som flyktingbarn.

  De har spelarna har inte sista 4 siffrorna i sitt personnummer.

  Vi vill registers dem i fogis.

  Hur kan vi göra det?

  Svar:

  Hej!

  Nedan finner du det du behöver (hoppas jag i alla fall).

  Blanketter för registrering av asylsökande:

  - Registrering av asylsökande

  - Registrering av asylsökande - Futsal

  Länktips för hjälp med viktig information:

  - Riksidrottsförbundets hemsida

  - Svenska Fotbollförbundets hemsida

  - Stockholms Idrottsförbunds hemsida

 • 2016-02-15: Tävling

  Fråga:

  Hej, jag har funderat på att anmäla mig till tävlingen nike most wanted men enligt deras regler måste man titta med sitt förbund (ni) om era regler. T.ex. så står Nike INTE för att ens status går förlorad som amatöridrottsman. Vilka regler gäller? Är detta en tävling att rekommendera?

  Tack på förhand!

  \\Anonym

  Svar:

  Hej du anonyme!

  Om Nike Most Wanted är något att rekommendera vet vi inte då vi inte har någon kännedom eller erfarenhet av deras verksamhet, följande gäller dock för amatörstatus:

  Amatör:

  Spelare som inte uppbär någon ersättning från en förening eller spelare som under ett kalenderår uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig förmån som uppgår till mindre än 10 000 kr.

 • 2016-02-15: Nike Most Wanted

  Fråga:

  Hej! Jag har tänk anmäla mig själv till Nike Most Wanted. Det stod att de inte ansvarar om man skulle förlora status som amatöridrottsman. Innan man anmäler sig så stod det även att man skulle titta med sitt fotbollsförbund om vilka regler som gäller. Vilka regler gäller?

  Rekommenderar ni att man söker?

  Svar:

  Hej!

  Jag har frågat runt på kansliet, men vi känner inte till Nike Most Wanted. Jag tror det är bäst att du först kontaktar Nike för att få reda på vad som gäller och sedan ev. kontakta Svenska Fotbollförbundet för att se om de har någon erfarenhet av Nike Most Wanted.

Gå till sida: 1 (denna sida) , 2 , 3 , 4 , 5 , , 8 , Nästa