Beachfotboll

Vid sidan om den vanliga fotbollen och Futsal är Beachfotboll den tredje grenen inom FIFA:s fotbollsfamilj. Det finns internationella stadgar och spelregler och det spelas internationella mästerskap även i Beachfotboll.

Svensk Beachfotboll

I Sverige är Beachfotboll fortfarande en ung gren i fotbollsfamiljen. 2010 introducerades Beachfotboll som en av SvFF:s fotbollsidrotter (Fotboll, Futsal och Beachfotboll). 2013 tillsattes Futsal - och Beachfotbollkommittén som har till uppgift att verka för att strategiskt få sporten att växa i Sverige både bland ungdomar men även inom en snar framtid etablera ett svenskt landslag.

Den första turneringen i Beachfotboll spelades 1997 på Böda Sand, Öland och anses vara starten för sporten i Sverige. Denna turnering har kontinuerligt spelats på en av de klassiska stränderna i Sverige, Böda. Cobödabana, som turneringen heter, har alltid spelats på stranden och är ett så kallar beach event.

Nordic Light Beach Soccer i Skellefteå är en återkommande turnering varje år. Den turnering som har i särklass störst antal utövare är Åhusstrand Beach Soccer med ca 600 lag med ca 5 000 spelare varje år och turneringen är en av de större turneringarna i världen.

Inofficiellt SM har lirats sedan 2012 då Åhusstrands häftiga strand var spelplats. 2013 var torget i Vetlanda spelplatsen för turneringen och 2014 spelades inofficiella SM i Beachfotboll på Böda/Öland. Åren 2015 - 2019 stod Kalmar värd för finalspelet.

2017 arrangerade Beach FF ett SM-kval på Gärdet, stockholm. Samma år vann laget SM-guld på damsidan efter ett par förlorade finaler. Året efter tog Djurgårdens IF över arrangermangsansvaret för kvalspelet och även SM-titeln för damer efter en 4-3 seger mot just Beach FF. Djurgårdens herrar tyckte att beach soccer lät spännande och 2019 blev det dubbla segrar för Östermalmsklubben. Corona-året 2020 flyttade värdskapet av finalen till en annan småländsk stad, Vetlanda. Djurgårdens damers segertåg fortsatte, medan Bemannia FC Stockholm bärgade silverplatsen för herrar.

Läs mer om Beachfotboll på Svenska FF:s hemsida