Öppna träningar ska få tjejer att spela längre – IFK Lidingö fick bidrag från 50/50-fonden

Många tjejer slutar att spela fotboll i tonåren och anledningarna kan vara motivationsbrist, tappat intresse, för seriöst, för hög press m.m.. IFK Lidingö har fått 25 000:- från 50/50-fonden för att få spelare som slutat att komma tillbaka till föreningen, men i annan form.

Sara Olsson som projektansvarig hos IFK Lidingö tar emot checken av StFF:s förbundschef Björn Eriksson.

IFK Lidingö FK är en stor förening på över 2900 aktiva spelare. Föreningen har under de senaste åren statistiskt lyckats behålla fler tjejer längre i åldrar 12-19 år, men oavsett har ungefär 100 tjejer slutat spela fotboll i flicklagen de tre senaste åren.

Trots detta är föreningen en av de bästa på att behålla tjejer i åldersspannet i Stockholm. Tappet av tjejer inom fotbollen är stort över hela Sverige, något vi aktivt behöver jobba för att ändra på. Föreningen har gjort förändringar på flicksidan de senaste åren där ambitionen har varit att få en så bra verksamhet för så många som möjligt. När tappet av flickspelare ändå har varit befintligt ställde sig föreningen frågorna:
Finns det något mer vi kan göra för att behålla fler tjejer i föreningen längre?
Har vi något alternativ att erbjuda för de tjejer som vill sluta med idrotten under sina ungdomsår?

Efter att ha läst undersökningar och enkäter konstaterade föreningen att många vill fortsätta spela fast i annan form.

IFK Lidingö FK har under våren arrangerat provtillfällen med öppna träningar för tidigare eller nya spelare födda 1999-2004. De öppna träningarna på onsdagar kl. 20-21 på Bo gärde blev ingen kioskvältarsuccé, men tillfällena uppfattades väldigt positivt av de som närvarade. Det stora utmaningen blir nu att få dit fler deltagare och marknadsföra det nya projektet.

– Vi kommer att lägga tid på att kontakta spelare som har slutat. Givetvis kommer vi även fortsätta med marknadsföring, men även försöka ordna tillfällen som gör det mer attraktivt att komma, säger projektledaren Sara Olsson.

Sara som är tränare för damlaget, dam U-laget och instruktör i föreningen tror på mottot "Så många som möjligt – så länge som möjligt.

Om du är intresserad och vill veta mer om projektet går det bra att kontakta Sara Olsson på IFK Lidingö FK:s kansli på e-post: sara.olsson@ifklidingofk.se

Stockholms FF och vår samarbetspartner Ellevio önskar IFK Lidingö FK lycka till med projektet!

Läs mer:
Rågsveds IF var första föreningen att få bidrag
Läs mer om 50/50-fonden