Reymersholms IK startade en 7-spelsserie för flickor – med stöd från 50/50-fonden

Reymersholms IK identifierade ett behov av att låta tjejer i 15-års ålder spela i en 7-spelsserie. Dels för att det är en stor utmaning att få tjejer att fortsätta spela fotboll, men också för att det krävdes relativt stora trupper i respektive förening för att få till spel på 11 mot 11-planer. Dessutom var känslan att spel på mindre planer gynnar teknik och bolltouch hos spelarna.

Reymersholm beslutade sig för att söka bidrag från 50/50-fonden, som är en gemensam satsning mellan Stockholms Fotbollförbund och Ellevio. Projektet syftar till att stärka tjejfotbollen i distriktet och få fler tjejer att spela fotboll oavsett social och ekonomisk bakgrund. Den primära målgruppen för projektet 7-spelsserie, är tjejer som spelar i så kallade breddlag, i föreningar som har för små grupper för spel i 11 mot 11-serien.

Anders Falkirk– Vi bestämde oss för att starta en testserie med totalt sex lag. Lördagsmatcher på en gemensam plats och ingen tabell. Det skulle bara vara kul och avslappnat, men självfallet var det på riktigt och lagen ville vinna sina matcher. StFF administrerade domare och plantider, så känslan var verkligen en riktig serie, säger Anders Falkirk, tränare i Reymersholm och initiativtagare till 7-spelsserien.

De lag som deltog i seriespelet var Bagarmossen Kärrtorp BK, Sickla IF, Hanvikens SK, Värtans IK, Essinge IK och Reymersholms IK. Det föreningarna hade gemensamt, var att möjliggöra fortsatt spel för sina 15-åriga tjejer. När förslaget presenterades för tjejerna, var reaktionerna blandade.

– Jag vet inte hur projektet mottogs i de övriga klubbarna, men våra tjejer var faktiskt tveksamma. De tyckte att det var lite mesigt att spela 7 mot 7. Men den inställningen släppte snabbt, kanske redan efter första omgången. Alla tränarna kan vittna om att tjejerna gillar att spela 7-manna. Spelet var roligare, de hade boll mer och spelformen var lite lugnare. I vanligt seriespel är känslan att det blir mer allvarligare, mer taggat, konstaterar Anders Falkirk.

Matcherna är spelade och nu återstår en enkätundersökning och några djupintervjuer för att utvärdera projektet. Eventuellt erbjuds spelformen till fler åldersgrupper i Stockholms Fotbollförbunds regi, då Essinge IK har lagt en motion som behandlar just denna typ av spelform, till Representantskapet, mötet för StFF:s tävlingsverksamhet.
Reymersholms IK beviljades 10 000 kr till sitt projekt 7-spelsserie för flickor. Summan användes primärt för att bekosta planhyror och domararvoden.

– Att söka medel från 50/50-fonden fungerade utmärkt, snabbt och enkelt. Jag tycker att fler klubbar ska försöka hitta projekt och idéer som behöver testas och sedan söka pengar. Det kan behövas lite nya grepp inom fotbollen, uppmanar Anders Falkirk.

Vill du veta mer om 50/50-fonden och hur man ansöker om ekonomiska medel så hittar du all information här.