Kista SC:s tjejsatsning en framgångs-saga

I norra Järva har det en längre tid saknats en tradition bland tjejer att spela fotboll. Den utmaningen bestämde sig Kista SC för att ta sig an och kom fram till att ett första steg borde vara att rekrytera kvinnliga tränare i området.

– Tanken var att bjuda in till ett utbildningsprojekt som syftar till att unga tjejer vågar ta klivet och bli tränare i vår verksamhet. Vi har ett stort behov av kvinnliga förebilder för de yngre och tjejer som kan kulturen, menar Kista SC:s Pia Sundström.

Kista SC har också en utmaning i att flickorna i området börjar spela fotboll betydligt senare än pojkarna, och inte i lika stor omfattning. Det ville föreningen ändra på och bestämde sig för flera strategier.

– Vi ville eliminera ekonomiska trösklar och erbjuda fotbollsskolan gratis det första året, exklusivt för tjejer. Dessutom förbättra informationsspridningen till föräldrar, samarbeta med Futebal da forca, öka upptagningsområdet, ha träningar i närområdet för att göra dessa lättillgängliga samt att ordna en rolig och lärorik fritidssysselsättning anpassad för flickor, berättar Sundström.
Sonja Dousa och Pia Sundström

För att förverkliga planerna sökte Kista SC medel ur 50/50-fonden vilket beviljades. Tjejtränarna har samlats vid ett flertal tillfällen, både i form av sociala aktiviteter för att stärka sammanhållningen samt vid planeringskvällar. Klubben har nu hela 13 aktiva tjejledare som är assisterande tränare i fotbollsskolan och i knattelagen. Planen är att fortsätta utbilda tjejerna och att hålla ihop gruppen för att skapa ännu mer gemenskap.

Rekryteringen av spelarna har skett via fotbollsskolan i tidig ålder för att lägga grunden till en fysiskt aktiv fritid och att nyfikenheten att prova på nya aktiviteter är stor. Dessutom har man haft samarbete med skolornas fritids. Målgruppen har varit tjejer födda 2010 och tidigare.

– Vi gick från tre spelare till 17 stycken i denna grupp vilket vi är väldigt nöjda med. Det blir en bra grund för två nya 5-mannalag nästa säsong som då leds av våra nya unga tjejledare, konstaterar en nöjd ledare i Sonja Dousa.

Målet för Kista SC är att varje år starta minst ett nytt flicklag och om tre år ha minst 45 nya tjejer som spelar i ordinarie lag samt att driva en etablerad fotbollsverksamhet anpassad för tjejer. Med eldsjälar som Pia Sundström och Sonja Dousa känns framtidsutsikterna ljusa för Kista SC. Under tiden StFF är på besök hos klubben i Akalla Bys natursköna omgivning, är det många ungdomar som rör sig i området och alla hälsar på Pia och Sonja. Den gemytliga stämningen är påtaglig och de bägge eldsjälarna gör en viktig skillnad i Kista SC.

Vill du veta mer om 50/50-fonden och hur man ansöker om ekonomiska medel så hittar du all information här.