Test av mixed-serie i nytt projekt

Flera lag inom distriktet har upptäckt tjusningen med att spela fotboll blandat tjejer och killar. Hammarby IF Ungdom är en av föreningarna som har testat på denna spelform i en pojkserie, men som nu har sökt medel ur 50/50-fonden för att genomföra en testserie för mixade lag.

- Tanken var att hitta en arena för tjejer och killar att spela matcher ihop och genom det få en bättre gemenskap kring planen, ett klimat där man respekterar varandra. Det var även ännu ett sätt att jobba med klubbens värdegrund, menar Hammarbys sportchef Jesper Sporre.

Andra föreningar har tidigare valt att anmäla rena flicklag i pojkserierna eller låna ut tjejer för spel i pojklag, så att spela blandat tjejer och killar med varandra är i sig inget nytt. Det Hammarby gjorde var att anmäla ett lag i P06-serien och medverkade med hälften tjejer och hälften killar i varje spelomgång i ett slags rotationssystem mellan lagen. Spelarna deltog också i sina ordinarie lags matcher.

- Vi ville ge barnen möjlighet till insikt att det en bra bit upp i åldrarna inte är någon skillnad på vad flickor och pojkar kan uträtta på en fotbollsplan, men framför allt att man kan ha förbaskat roligt tillsammans, säger Sporre.

Laget döptes till HeForShe efter en kampanj samma namn som UN Women nationell kommitté Sverige arbetar aktivt med. Syftet med kampanjen är bidra till alla människors aktiva delaktighet i jämställdhetsarbetet. Laget HeForShe är ett sätt för Hammarby IF att visa att man just arbetar aktivt med jämställdhet och på köpet få resultatinriktade föräldrar och ledare att förstå värdet av vad flickor och pojkar att uträtta tillsammans.

Vilka förväntningar hade ni inför denna spelvariant?
- Vi var ganska övertygade om att det skulle bli ett kul och uppskattat projekt. Att det skulle skapa en större gemenskap bland tjejer och killar och även deras föräldrar. Att klimatet runt fotbollsplanen blev att fler hälsade på varandra och respekterade varandra, förklarar tränare Lisa Knapp.

Har dessa infriats?
- Klimatet var alltid trevligt! Många ville spela helgens mixed match. Föräldrarna var oväntat positiva och överallt där vi spelade, kom de andra lagens föräldrar och var nyfikna. Likaså blev många tränare imponerade av att vi spelade ihop tjejer och killar, att det var minst lika bra motstånd och kul att spela mot ett mixed lag. Tjejerna och killarna lärde känna varandra och säsongen avslutades med att vi hade en stor gemensam samling med vänskapsmatcher, fika och lek. Killagen i Hammarby har därefter efterfrågat cupspel ihop vilket är ett gott betyg, konstaterar Knapp.

Under 2018 har även Hammarbys åldersgrupp 2008 haft mixed lag och under 2019 erbjuds samma verksamhet för åldrarna 2006-2009.

Hammarby IF har sökt och beviljats medel ur Ellevios 50/50-fond hos Stockholms Fotbollförbund. Projektet innebär att sex olika föreningar testar att spela i en mixed serie där lagen, med spelare födda 2006, innehåller minst hälften tjejer. Lagen möter varandra i tre sammandrag under våren och lika många under hösten.

- Vi vill med denna serie visa att det här är något fler föreningar borde erbjuda sina spelare. Att föreningar från knatteålder har ett mixed lag eller som vi kallar det "HeForShe"-lag. De som vill kan anmäla sig dit och få vara med spela matcher då och då mot andra mixed lag. Man måste inte starta ett eget lag och ha egna träningar för detta utan se det som ett utvecklande komplement och en arena för att skapa ett bättre klimat mellan killar och tjejer, menar Knapp.

Hur har ni valt ut de medverkande lagen?
- Det är lag som på ett eller annat sätt visat intresse för att spela ihop med tjejer och killar när de har hört spelarna eller oss prata om det. Några av dessa lag har redan varit inne och spelat i killserier ihop eller i en cup. Nu önskar vi göra det tillsammans i en gemensam serie, berättar Knapp.

De föreningar som deltar i serien är Hammarby IF Ungdom, Stureby SK, Täby FK, Boo FF, BP IF samt ett lag till som inte är klart i skrivande stund.
Testet med mixed serie startar under våren 2019 och Lisa Knapp ser fram emot sammandragen.
- Det ska bli jättekul att få komma igång med detta! Alla vi pratat med, de lag som är inblandade, ser mycket fram mot det.

Fotnot: Hammarby IF har sökt medel från 50/50-fonden för att ordna en testserie för mixade lag med start våren 2019. Bidrag är beviljat och sex lag deltar i testserien för att sedan tillsammans med StFF utvärdera projektet vilket används som beslutsunderlag för att eventuellt permanenta mixed-serier i S:t Eriks-Cupen inför säsongen 2020.

Läs mer om 50/50-fonden här.