Lyckat första sammandrag för mixed-serien


Det första sammandraget för lagen i den nya mixed-serien har ägt rum och det var idel positiva kommentarer efter dagen. Syftet med projektet som har fått medel ur 50/50-fonden, är att visa att tjejer och killar kan spela med varandra, att det skapar en större gemenskap och att klimatet kring planen blir bättre.

Fem lag med tjejer och killar födda 2006 begav sig till Skarpnäcksfältet för att spela två matcher vardera. Det var en samling nyfikna spelare som ställde upp på 9 mot 9-planen och matchtiden var satt till 2x20 minuter. Två matcher spelades parallellt planerna bredvid varandra och en stor publikskara fick se schyssta och jämna bataljer.

- Det var en jättekul erfarenhet! Bara positivt för oss och det gick bättre än förväntat. Det var många duktiga spelare och kvalitén på spelet var hög, tycker Täby FK:s Tommie Larsson.

Hammarby IF FF F06A:s tränare Michael Olsson instämmer.
- Tjejerna stod upp bra mot killarna, de gick in i närkamperna och man såg att de var mer på tårna än vanligt. Jag gillar verkligen detta test.

Dimen Yousif agerade domare under sammandraget och hon har precis börjat döma matcher med offside, men klarade sin uppgift galant och var positivt överraskad av det schyssta spelet under mixed-matcherna.

- Jag trodde att spelarnas olika kroppsstorlek skulle göra skillnad i spelet, men tjejerna spelade som vanligt och var lika starka medan killarna var mindre aggressiva jämfört med hur det kan vara i pojkmatcher, konstaterar Dimen Yousif.

Tanken med projektet och serien har hela tiden varit att genomförandet ska handla mer om spelupplevelsen än om resultaten. Att det ska vara ett roligt inslag mellan de ordinarie seriematcherna.

- Vi valde att delta med förhoppningen att spelarna skulle ha kul och det hade de. Det var en fin stämning och inga dryga tendenser utan spelarna samarbetade och det var bra att varken tjejerna eller killarna höll igen i närkamperna. Spelarna känner inte varandra så där jätteväl och detta är ett sätt att även teambuilda inom föreningen, säger Henrik Sandberg, tränare för Stureby SK:s F06.

Han fortsätter.
- Jag är positiv till att spela i en mixed-serie i S:t Eriks-Cupen om tiden finns, det kan vara svårt att få in fler matcher mellan de ordinarie seriematcherna. Sedan gäller det att det ska fungera rent fysiskt för tjejerna. Men detta är ett grymt bra initiativ!


Den 26 maj spelas nästa sammandrag vilket sker i Blackeberg. Spelplatserna byts för att lagen ska turas om att ha nära geografiskt till matcherna. Projektet mixed-serier har fått medel från Stockholms Fotbollförbunds och dess partner Ellevios 50/50-fond vilket innebär att alla kostnader så som domararvoden och planhyror, täcks av bidraget. När sammandragen är genomförda, utvärderar alla inblandade mixed-serien. För att få ett beslutsunderlag om dessa ska införas permanent som ordinarie seriespel i S:t Eriks-Cupen.

Läs mer om 50/50-fonden här.
Tidigare publicerad artikel om mixed-serien